Predstava Muška suza Foto: Nebojša Babić

Premijera predstave “Muška suza” po A. P. Čehovu u režiji Aleksandra Popovskog biće održana 12. oktobra u 20 časova na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Čehovljev komentar na banalnost muškog mačoizma i patrijarhata koji diktira potiskivanje suza, a koje kad-tad izbiju na površinu, sklopljen je u priču u kojoj se junaci, zatočeni u krčmi tokom apokaliptične oluje, prisećaju ljubavi.

Predstava Muška suza Foto: Nebojša Babić

Kolažna drama nastala je po motivima četiri jednočinke – „Šala“, „Prosidba“, „Medved“ i „Tatjana Rjepnina”, i jedne kratke priče „Krčma na drumu” Antona Pavloviča Čehova.

Zajedničko odabranim tekstovima, prema rečima reditelja, su krahovi muških junaka koji ih dovode do – suza, i danas posmatranih kao znak neprimerene slabosti, te stoga izloženih stigmi i samouzdržavanju.

Aleksandar Popovski Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– I ta oluja, kao metafora za haos, metež i ratove današnjice, predstavlja kuljanje koje neminovno izbija na površinu ako se suze potiskuju, a podstiču ponos i posramljenost zbog muške slabosti. Predstava je iz dva dela – predolujno i olujno vreme. Kada se iz prvog pređe u drugo, sve se menja. Vidimo iste ljude u potpuno drugačijem svetlu. Čehov je pišući promišljao dvesta, trista godina u budućnost, a mi smo odlučili da ga prebacimo u postapokaliptično vreme. Oko junaka pada radioaktivna kiša, onu su se sakrili u kafanu i dok napolju oluja šiba, oni se bave ljubavlju. U ovom današnjem svetu u kojem me je strah da otvorim bilo koji portal jer će me dočekati ne znam kakva vest, u svetu gde su se svi na svim nivoima podelili i ostali su samo još atomi, ovi likovi se bave ljubavnim problemima i muško-ženskim odnosima – objasnio je Popovski na današnjem susretu sa medijima.

Ekipa predstave Muška suza Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U predstavi igraju Vojin Ćetković, Sanja Marković, Nenad Jezdić, Miodrag Dragičević, Zoran Cvijanović, Milena Živanović, Miloš Samolov, Teodora Dragićević i Teodor Vinčić.

Predstava Muška suza Foto: Nebojša Babić

– Mislim da će ovo biti potpuno neočekivana predstava za publiku. Očekujem da će prvih deset minuta biti zbunjeni, a onda ući u jedan blesav svet – kazala je glumica Teodora Dragićević koja u delu “Prosidbe” tumači lik Vere.

Po ideji Aleksandra Popovskog, tekst je adaptirao i napisao dramatizaciju David Jakovljević, dramaturg je Vesna Radovanović, scenograf Vanja Magić, kostimograf Mia Popovska, kompozitor Kiril Džajkovski, a scenski govor oblikovala je Ljiljana Mrkić Popović.

Bonus video: Bojan Dimitrijević o predstavi „Ućutkivanje Sokrata“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar