Foto: Narodno pozorište

"Milenijum u Beogradu", muzičko-dramski komad urađen po istoimenom romanu višestruko nagrađivanog pisca Vladimira Pištala, biće predstavljen muzičkoj kulturnoj javnosti 12. februara u 20.30 časova u Narodnom pozorištu u Beogradu na Sceni "Raša Plaović".

Predstava je premijerno izvedena u okviru letnjeg festivala Belef, 6. juna prošle godine u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Kroz ispovesti glavnog junaka, gradi se portret grada, isto koliko i jedne generacije kroz priču o grupi prijatelja, njihovom odrastanju i sazrevanju.

– Priča o vremenu koje smo donekle zaboravili, ili skrajnuli u uglove sećanja, o vremenu opredeljivanja između malobrojnih izbora od kojih nijedan nije onaj pravi. Takođe, ovo je roman o jednom gradu. Nije samo roman o jednoj generaciji, nego i o Beogradu koji je stalno u pozadini i on je jedan od likova – istakao je Vladimir Pištalo.

Foto: Narodno pozorište

Kristjan Otje, kritičar uglednog časopisa „Le Figaro“ naglašava da pisac retkog spisateljskog dara uspeva da uhvati osećanje gubitka i potpune nemoći njegovih stanovnika pred prizorom jedne zemlje koja se ruši poput kuće od karata.

– U takvim jezivim vremenima ljubav je sramnija od mržnje: jer u ovom gradu, u svojoj dnevnoj sobi, svaka porodica ima svoj televizor. „Milenijum u Beogradu“ je lep roman, gde nada i sećanje na bolji život ublažavaju gorki gubitak iluzija i potpuno beznađe.

Foto: Narodno pozorište

Svedočanstvo vremena značajnih društvenih promena potpisuje mladi autorski tim: reditelj Marko Čelebić, u dramatizaciji Katarine Todorović.

Glumačka ekipa u kojoj su Aleksandar Vučković, Nikola Vujović, Bojan Krivokapić, Vaja Dujović, Zorana Bećić, Daniela Kuzmanović Pavlović, Nebojša Kundačina, Zoran Ćosić i Vasilije Vujović upečatljivo gradi portret izgubljene generacije raspršenih iluzija.

Foto: Narodno pozorište

Renomirani muzičari – Vladan Rajović, Damjan Babić i Boško Mijušković autorskom muzikom dočarali su beogradsku andergraund scenu osamdesetih godina koja čini neodvojiv deo scenske igre. Sva trojica su angažovani autori u svojim bendovima: “Kanda Kodža i Nebojša”, “Crvi”, “Turbo Trans Turisti” i “Straight Mickey and the boyz”, ovom prilikom se potpisuju kao “bvd_bomber”.

Pored kreiranja autorske muzike, upečatljiva je interpetacija pesma grupe „U škripcu“ – „Beograd spava“, autora Zorana Vulovića Vuleta, koja se smatra jednom od najlepših pesama o srpskoj prestonici i koja se simbolički izvodi na kraju predstave. Umetnički tim predstave čine i: Marija Kalabić (scenograf), Marija Marković Milojev (kostimograf), Mirko Knežević (scenski pokret).

Bonus video: Jugoslovensko dramsko pozorište u Mariboru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar