Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Najočekivaniji roman u 2021. godini - "Bajni svete, gde si ti" Sali Runi biće objavljen u Srbiji u sredu, 29. septembra, saopšteno je iz izdavačke kuće "Geopoetika".

Za novi, treći roman irske spisateljice vlada ogromno interesovanje u čitavom svetu. Knjiga „Bajni svete, gde si ti“ najpre će moći da se kupi u beogradskoj knjižari izdavačke kuće „Geopoetika“ u ulici Laze Paučua, a uskoro će biti dostupna i u ostalim srpskim knjižarama, dodaje se u saopštenju, uz napomenu da se roman Runijeve kod nas objavljuje istoga meseca kada i u Velikoj Britaniji.

Od kako je 2017. godine objavila debitantski roman „Razgovori s prijateljima“ Sali Runi postala je književni fenomen, a epitet literarnog čuda samo je potvrdila dve godine kasnije kada je izašla knjiga „Normalni ljudi“ (oba romana objavljena su kod nas u izdanju „Geopoetike“ i prevodu Vuka Šećerovića).

Mlada irska književnica Sali Runi, iako joj je samo 30 godina, već je doživela da joj se romani prodaju u milionskim tiražima. Kada je objavljena knjiga „Normalni ljudi“ roman je postao je svetski bestseler, bio je nominovan za Bukerovu nagradu, kritičari „Gardijana“ nazvali su ga „budućim klasikom“, a po motivima te knjige snimljena je i popularna serija u produkciji BBC-ja i Hulua.

Histeriju, koja u Velikoj Britaniji prati objavljivanje njenog trećeg romana, tamošnji mediji porede jedino sa serijalom o Hariju Poteru. Za samo sat vremena od početka prodaje, postala je najtraženiji naslov na Amazonu. Već dve nedelje „Bajni svete, gde si ti“ najprodavaniji je u Velikoj Britaniji, Irskoj i Australiji. Zbog nezapamćenog interesovanja u Britaniji su čak otvorene i pop- ap knjižare koje prodaju isključivo naslov „Bajni svete, gde si ti“.

I dok se ogromnim uspehom smatrao tiraž od tri miliona primeraka, u koliko je prodato prethodno izdanje Runijeve „Normalni ljudi“, podaci iz „Voterstouna“, najvećeg lanca knjižara u Velikoj Britaniji i Irskoj govore da „Bajni svete, gde si ti“ duplo premašuje prodaju drugog romana ove spisateljice.

„Bajni svete, gde si ti“, kako ocenjuju književni kritičari, najbolji je roman Sali Runi.

U trećem književnom delu Irkinja piše o međusobnom odnosu dve prijateljice u dvadesetim godinama čiji su životi krenuli različitim putevima. Spisateljica Elis upoznaje Feliksa, koji je zaposlen u magacinu za distribuciju robe, i poziva ga da krene s njom na put u Rim. A Ajlin pokušava da se oporavi od raskida u Dablinu i počinje da flertuje sa drugom iz detinjstva Sajmonom.

Pišući o prijateljskim i ljubavnim odnosima Sali Runi zapravo preispituje probleme mlade generacije kroz prizmu internetske kulture. Istovremeno, duboko promišlja i globalne probleme savremenog društva – klimatske promene, ekologiju, kapitalizam, profit, umetnost, (a)političnost, klasne razlike…

Spisateljicu odlikuje izuzetan književni talenat, obrazovanost i aktivizam, koji je umetnički oblikovan, čime je ujedinila i kritiku i publiku u oceni da se ovog puta ne radi samo o objavljivanju jednog romana, već o književnom događaju i fenomenu Sali Runi, koji se analizira širom sveta.

Bonus video:

Zašto je važno da čitamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar