Foto:MEGA / The Mega Agency / Profimedia

"Lepi svete, gde si", treći roman Sali Runi, spisateljice koja je svetsku slavu stekla prethodnim knjigama "Razgovori s prijateljima" i "Normalni ljudi", biće objavljen 7. septembra, saopštio je njen britanski izdavač.

U romanu „Lepi svete, gde si“ mlada autorka iz Irske piše o međusobnom odnosu dve prijateljice u dvadesetim godinama čiji su životi, kako navodi izdavač, krenuli u različitim smerovima Elis je spisateljica koja upoznaje Feliksa, zaposlenog u magacinu za distribuciju robe, i poziva ga sa sobom na put u Rim. Sa druge strane, Ajlin se oporavlja od raskida u Dablinu i počinje da flertuje sa Sajmonom, drugom iz detinjstva.

Kao i u ranija dva romana Sali Runi, „Razgovori s prijateljima“ i „Normalni ljudi“ , i priča o međusobnom odnosu Elis i Ajlin otkriva se kroz mejlove, dok se, opisuje izdavač, „dopisuju govoreći o prijateljstvu, svetu oko njih i komplikovanim ljubavnim vezama u njihovim životima“. „Obe kažu da žele da se uskoro ponovo vide, ali šta će se dogoditi kada se ponovo sretnu“, zaključuje izdavač pitanjem, pojačavajući iščekivanje ovog romana.

Aleks Bouler iz izdavačke kuće „Faber“, koji je sklopio ugovor sa Sali Runi o dva romana, njenu treću knjigu nazvao je „knjigom o prijateljstvu i seksu, umetnosti i veri, moći i ljubavi“.

„Ona vas još jednom uvlači u unutrašnji život likova sa briljantnim umovima i bolom u srcu, dok istovremeno označava još jedan kreativni iskorak autorke. Knjiga odiše pameću, saosećanjem i, da, lepotom“, kaže Bouler, a prenosi britanski „Gardijan“.

„Lepi svete, gde si“ je postala, kaže izvršna direktorka u lancu knjižara „Voterstouns“ Kejt Skiper, „najočekivanija knjiga ove jeseni, kako među čitaocima, tako i među knjižarima“.

„Ne mogu da dočekam da pročitam ‘Lepi svete, gde si’, da se umešam među njene nove likove i u svet koji Sali stvara  svojim izuzetnim darom. Najava da će njen treći roman biti objavljen na jesen zaista je poslastica. Kakva dobrodošlica u 2021. godinu!“, navodi ona.

Knjiga će, paralelno sa objavljivanjem u Velikoj Britaniji, biti objavljena i u Sjedinjenim Američkim Državama. Nema sumnje da će i ovu knjigu Sali Runi ubrzo nakon što bude objavljena na engleskom, moći da je čita i publika u Srbiji. Njena prva dva romana već su objavljena kod nas (Geopoetika, 2018. i 2019. godine, u prevodu Vuka Šećerovića).

Od kako je 2017. godine objavila debitantski roman „Razgovori s prijateljima“ Sali Runi postala je književni fenomen, a taj epitet samo je pojačan „Normalnim ljudima“, objavljenim dve godine kasnije.

Taj roman postao je svetski bestseler, bio je nominovan za Bukerovu nagradu, kritičari „Gardijana“ nazvali su ga „budućim klasikom“, a po motivima knjige Sali Runi snimljena je prošle godine i popularna serija u produkciji BBC-a. Serija može da se gleda na platformama HBO i „Hulu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar