Rade Drainac
Rade Drainac Foto: Wikipedia/Prelepa Poezija web portal

Polaganjem cveća i poetskim programom 7. maja na Drainčevom grobu u Beogradu, kao i promocijom izdavaštva Narodne biblioteke “Rade Drainac” u Književnom klubu “Borislav Stanković" u našem glavnom gradu, pesnici iz Toplice i svih krajeva zemlje započeće obeležavanje prvog dela 55. manifestacije “Drainčevi književni susreti pesnika”, koji se završava 22. maja.

Tokom 15 dana “Drainčevih susreta” pripremljen je bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program koji će obeležiti muzičko-scenski nastupi, tribine i književne večeri, promocije knjiga i druženje pesnika sa decom.

Nakon aktivnosti u Beogradu, susreti se nastavljaju 8. maja u Prokuplju, kada će biti organizovano poetsko veče Marka Miloševića, u Svečanoj sali Gimnazije u 19 časova. U čitaonici prokupačke Biblioteke 9. maja u 13 časova, biće održana promocija „Zbornika Ivana Ivanovića: novo čitanje“, na kojoj učestvuju Ivan Ivanović, prof. dr Goran Maksimović, prof.dr Mirjana Bojanić Ćirković, Dragan Ognjanović.

„Prvi deo programa ove manifestacije, kao i ranijih godina i ove je prilagođen svim uzrastima, ali smo najviše vodili računa da se dopadne mladim ljudima i deci školskog uzrasta“, kažu organizatori „Drainčevih susreta“.

Deo ovogodišnjih književnih susreta je i Simpozijum srpskog filozofskog društva, koji će biti održan 17. maja u 13 časova u čitaonici Biblioteke, a prvi deo “Drainčevih književnih susreta”, završava se 22. maja, gostovanjem dečijih pesnika u Prokuplju, Blacu, Žitorađi i Kuršumliji.

Nakon majskih Drainčevih susreta, program će biti nastavljen tokom avgusta, kada se tradicionalno dodeljuje i prestižna „Drainčeva nagrada“.

Inače, Savet „Drainčevih susreta“ ranije je objavio i konkurs za dodeljivanje „Drainčeve nagrade“ za poeziju za koju mogu da konkurišu zbirke pesama koje su objavljene 2023. godine na srpskom govornom području, a zainteresovani izdavači i autori treba da pošalju knjige u tri primerka na adresu Narodne biblioteke „Rade Drainac“.

Bonus video: Ljubivoje Ršumović – Zašto u novoj knjizi nema stihova?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar