Foto: Promo

Volela bih da filmom uzburkamo emocije koje u meni budi jedinstvo na protestima "Srbija protiv nasilja". Ujedinjeni u borbi za slobodu, kazala je glumica Mina Nikolić koja tumači glavnu ulogu u filmu "Pored tebe" u režiji Stevana Filipovića, čija će svetska premijera biti na Filmskom festivalu u Puli.

U drami-trileru „Pored tebe“ glumica, inače ćerka glumca Marka Nikolića, ima svoju prvu naslovnu ulogu. Prema sinopsisu filma, ona igra novinarku koja radi u bezveznom lokalnom tabloidu, te uz pomoć tajnog izvora objavljuje sočne priče o lokalnim poznatim osobama. Kad njen izvor otkrije da je osoba iz njene prošlosti, a istog tog dana biva ubijen, u Ksenijinom životu i karijeri dolazi do neočekivanog obrta. Tabloid u kojem radi postaje sve više politički orijentisan, teraju je da piše pozitivne članke o vladi, pandemija uzrokovana korona virusom uzrokuje haos svuda oko nje, a jedina osoba u njenom životu, koja joj je bila stena i porodica – njena baka Vera, Engleskinja, pozitivna je na virus. Ksenija mora da odabere između sve izraženije političke istrage i veza koje su joj potrebne da spasi bakin život.

Foto: Promo

– Ovo nije film samo o režimu Aleksandra Vučića, već o strahu i užasu u kojem žive žrtve jedne autoritarne države. Tema je stavljena u kontekst naše države, ali, nažalost, ovo će razumeti mnogi izvan naših granica – rekla je Nikolićeva u intervjuu za „Danas“.

Na pitanje kako je doživela to što su tokom poslednja dva meseca njene kolege glumci platile cenu zbog javnog iznošenja svojih stavova, istakla je da je svako ko je javno izneo suprotno mišljenje od naloženog – platio cenu.

– Glumci su samo javne ličnosti i izneli su ga u jeku protesta, pa je to privuklo više pažnje i navuklo drvlje i kamenje na njih odjednom. Bitno je koristiti svoju popularnost i domete kroz društvene medije za širenje informacija i istine koja nije dostupna svima i podjednako. Znamo da je doteralo cara do duvara kada si svestan da iscrtavaš sebi metu na čelo i dovodiš prihode i zaposlenje u pitanje, ali ipak izgovaraš jako bitnu i sadržajnu rečenicu: „Ja sam za Srbiju protiv nasilja“. Poštujem svakoga ko je odabrao miran san, ali ne osuđujem ni one koje nisu istupili. Dugo mi je trebalo da shvatim da nismo svi isti i da neko u ovom i ovakvom načinu funkcionisanja ubire jako lepe plodove i ne bi tu ništa menjao. Bilo to nama razumljivo ili ne, to je činjenica – rekla je Mina Nikolić koju je publika imala prilike da gleda u „Survivoru“, zatim u serijama „Žigosani u reketu“, „Jutro će promeniti sve“, „Besa“…, kao i u filmovima „Pored mene“ i „Peti leptir“…

Celokupan intervju možete pročitati na sajtu „Danasa“.

Bonus video: PopTok sa Stevanom Filipovićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar