Foto: Dejan Petrović

Izložba slika akademske slikarke iz Čačka Vesne Petrović otvorena je u Domu kulture u Ivanjici, pod simboličnim nazivom “Još uvek sanjam”. Izložbu je otvorila urednica likovnog programa ivanjičkog Doma kulture magistar slikarstva Milica Raičević, koja je govorila o ekspresivnoj i sofisticiranoj apsatrakciji autorke.

„Tokom razvoja i sazrevanja u stvaralaštvu Vesne Petrović logično i spontano izronila je interrelacija pojmova slobode i apstrakcije. Autorka koja je posvećena svom pozivu i izvođački i intelektualno, dovodi ova dva pojma u vezu, kako fenomenološki, tako i medijski“, rekla je Raičević.

Ona je dodala da je Vesna Petrović, krećući se od Munkovske ekspresivne figuracije do dinamične apstrakcije, razotkrivala svoj oslobođeni likovni jezik i da se kroz intimnu istoriju preobražaja, transformisao i njen stvaralački put.

Foto: Dejan Petrović

„Vesna Petrović je autorka koja i te kako poznaje zakonitosti komponovanja i izgradnju strukturalnosti. Njene slike su u kretanju, u zamahu, linije i površine jure, zovu, viču i vape za slobodom“, rekla je Raičević.

Autorka izložbe Vesna Petrović je istakla da čovek, polako, neosetno utanja u sopstvenu neslobodu i da je slikanje njen vid oslobađanja i beg u daljine.
Izložbu slika Vesne Petrović u Domu kulture u Ivanjici publika će moći da pogleda do 19. maja.

Kako kažu Ivanjičani, Vesna Petrović je umetnik slobode.

„Ona je dama koja nam je približila umetnost, a to je veliki dar. Čak i ja koja sam laik volim njene radove jer odišu ljubavlju, kreativnošću i nečim posebnim za šta nemam adekvatnu reč. Ovo je divan događaj koji me raduje, ali i sve moje sugrađane“, kaže Tamara Pantelić za Nova.rs.

Vesna Petrović je rođena u Čačku. Završila je srednju Dizajnersku školu, a potom i Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna, odsek tekstila, u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS).

Samostalno izlaže od 1993. godine i do sada je imala 14 samostalnih izložbi.

Učestvovala je na više od 100 kolektivnih izložbi, od kojih su najznačajnije: Oktobarski salon, Majska izložba ULUPUDS-a, IV Prolećni anale, Međunarodni bijenale minijature.

Dobitnik je Godišnje nagrade ULUPUDS-a za stavaralaštvo 2000. godine.

Bonus video: Izložba MSUB Ervin Vurm

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare