Stanislava Nikolić, Ljbomir Bulajić, Amar Ćorović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prethodna godina je bila ispisana zlatnim slovima, što zbog premijera, naslova, autora, glumaca, rekao je Jug Radivojević, upravnik Beogradskog dramskog pozorišta, na današnjoj konferenciji za medije gde su najavljeni novi projekti za narednu godinu.

Istakao je Jug Radovojević da su u 2022. imali oko 250 igranja na matičnoj sceni i više od 60 gostovanja u zemlji i inostranstvu a da za 2023. očekuje da bude još uspešnija.

Jug Radivojević, Stefan Radonjić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

– Naredna godina je definisana kao „vreme buduće“ i Umetničko veće je smatralo da u doba inverzije svega i sveta egzistencijalnih, ekoloških, ekonomskih destabilizacija, treba da radimo na intenzitetu tekstova. Odlučili smo da se okrenemo scenskom čitanju romana i da vidimo kako njihovo individualno čitanje stoji u odnosu na kolektivno. Bićemo duboko zagledani u budućnost – rekao je, između ostalog, Radivojević i najavio sedam premijera.

Prva od njih će biti održana 20. februara na Dan BDP-a a to je predstava „Idiot“ po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u dramatizaciji Vladimira Tabaševića i režiji Ivice Buljana. Ovaj komad je urađen u koprodukciji sa Izdavačkom kućom „Laguna“.

Ivica Buljan, Luka Grbić, Vladimir Tabašević, Mirjana Karanović i Vesna Čipčić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Reč je o savremenom čitanju romana, uživali smo u tom procesu, kao u starom ruskom teatru iščitivali smo poglavlja puna dva meseca. Kao što znate, knjiga se bavi temama ljubavi, novca, odnosno tananim titrajima ljudske duše koje je teško uhvatiti. Ovo je veliko scensko čitanje – rekao je Buljan, a Tabašević je dodao da su pokušali kroz taj proces da vide koliko smo danas sposobni da pročitamo „Idiota“.

U glumačkoj podeli su veteranke Mirjana Karanović i Vesna Čipčić, kao i mladi i talentovani Aleksandar Jovanović, Bojana Stojković, Iva Ilinčić, Jana Milosavljević, Luka Grbić, Milan Zarić, Milan Кolak, Miloš Petrović Trojpec, Miodrag Кrstović, Nedim Nezirović, Nikola Malbaša, Tamara Aleksić.

Aleksandar Radojičić, Staša Koprivica Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon samo dva dana, na sceni je premijerno rimejk čuvenog komada „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića u režiji Staše Koprivice. U znak sećanja na Marka Živića, i 15 godina nakon praizvedbe u BDP-u, u ovoj drami će se pojaviti nova ekipa glumaca – Aleksandar Radojičić, Andrija Кuzmanović i Marko Gvero.

– Naslov je postao klasik i danas slobodno mogu da kažem da radimo savremenu adaptaciju klasika. Uz ljubav i zahavalnost koju gaijim prema prvoj ekipi predstave Marku Živiću, Ivanu Tomiću i Danijelu Siču, sada će biti izazov da kada se sve promenilo, i klađenje i fudbal, i svet, i mi, a pozorište ponajmanje, opet pričamo o prijateljstvu koje se za jednu noć sruši. Duh i atmosfera komada će ostati isti, ali će odgovarati današnjem vremenu – kazala je Staša Koprivica.

Sledi „Laž“ Florijana Zelera u dramatizaciji Staše Bajec i režiji Nikole Ljuce, čija je premijera zakazana za 1. april 2023. U glumačkoj postavi su Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Jelisaveta Orašanin, Tamara Кrcunović.

Nikola Ljuca, Miloš Biković, Jelisaveta Orašanin, Tamara krcunović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Zeler je moj omiljeni savremeni pisac, piše vrhunske komade koje svi vole. Šta je laž, šta je isitna, kako se ljudi predstavljaju, uradićemo vrlo aktuleno, živo, i premestiti iz Pariza u Beograd – nagovestio je Ljuca i naglasio da je dobio u podeli prave zvezde.

Dugo najavljivani Geteov „Prafaust“ reditelja Borisa Liješevića i njegovog stalnog saradnika dramaturga Fedora Šilija, na repertoaru je 23. juna, a u ansamblu koji predvodi Svetozar Cvetković su Ozren Grabarić, Ivan Tomić, Daniel Sič, Ivan Zarić, Sandra Bugarski, Iva Ilinčić, Stanislava Nikolić.

Boris Liješević, Stanislava Nikolić, Svetozar Cvetković Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Trebalo je prošle godine da izađemo sa premijerom ali je odložena, i nadam se da će se sada dogoditi.  Za mene je „Faust“ komad o gubitku vere u život, u Boga, u sebe, u nauku, u obrazovanje. Priča o starenju, umiranju, periodu života kad sve deluje da nema smisla i da je on pogrešan, promašen. Kad čovek želi da se vrati nazad i počne ispočetka, a to je nemoguće… To je ono kada može da surva svoj život u ponor, ali tragedija je kada u taj ponor surva i onog ko mu je drag, kada drugi počnu da ispaštaju naše greške. To je priča o svakom čoveku – napomenuo je Liješević.

Orvelova „1984“ španske rediteljke Alija Luke, koja je karijeru ostvarila u Nemačkoj, premijerno će biti izvedena 16. septembra. Glumci su Nada Macanković, Ljubinka Кlarić, Nataša Marković, Paulina Manov, Pavle Pekić, Ljubomir Bulajić, Miki Damjanović, Ivan Zablaćanski, Stefan Radonjić, Amar Ćorović, Stojan Đorđević.

Isidora Simijonović, Alisa Radaković Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Posle velikog uspeha sa dramom „Cement“, reditelj Sebastijan Horvat će režirati „Lažljivi život odraslih“ Elene Ferante. Prvo izvođenje je 29. septembra a na čelu ženskog ansambla je Isidora Simijonović. Sa njom su mlade glumice Bojana Stojković, Marija Pikić, Jana Bjelica, Staša Nikolić, Mia Radovanović, Mina Nenadić, Antonela, Nevena Mihajlović, Anđela Кribl, Natalija Stepanović, Sofija Кovacević, Staša Milovanović, Anja Ćurčić, Maša Obradović, Dunja Vukajlović, Jovana Šokčević, Lara Iliev, Vanja Panić.

– Ovaj roman priča o odrastanju, o tome šta je porodica, života, šta su ljudi, kako sve nije idealno… Horvat je pažljiv, promišljen, inteligentan, suptilan reditelj, zanima me kako će biti njegovo čitanje ovog romana, i kako će nas dvadesetak žena da vodi, a ne sumnjam da će biti moćno jer je to dokazao svojim radom – naglasila je glumica Isidora Simijonović.

Žika Divjak i Milan Kolak Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Autorski projekat Žige Divjaka „Budućnost“, futuristički spektakl po motivima romana „Ministarstvo budućnosti“ Кim Stenli Robinson, premijerno će biti izveden 15. decembra. Reč je o koprodukciji BDP-a i Gradskog pozorišta Ljubljana. Igraju Bernarda Oman, Jana Zupančič, Lara Volf, Primož Pimat, Matej Puc, Lotos Šparovec, Milena Vasić, Isidora Simijonović, Bojana Stojković, Milan Zarić, Aleksandar Radojičić, Milan Кolak.

I na kraju je čuveni komad „Švejk“ Jaroslava Hašeka u režiji Veljka Mićunovića čije je prvo izvođenje planirano tačno za godinu dana, 28. decembra. U naslovnoj ulozi je Ozren Grabarić, a u ansamblu su I Andrija Кuzmanović, Jovo Maksić, Amar Ćorović, Ivan Zablaćanski, Miloš Lazarov, Mira Кaranović, Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Iva Ilinčić, Marija Pikić, Ivana Nikolić.

Ozren Grabarić i Vanja NenadićFoto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Za „Švejka“ sam jako vezan jer je to bio tekst za moj prijemni ispit na Akademiji u Zagrebu i sada mu na neki način vraćam dug. Veljko je rekao da je Hašek naš savremenik, a svi smo mi dobrni vojnik Švejk – ispričao je Grabarić.

Beogradsko dramsko pozorište nastavlja da promoviše mlade autore u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti. U toku godine će u okviru projekta „Novi glasovi” na redovnom repertoaru biti izvedeno pet drama mladih pisaca u režiji pet mladih reditelja koji će se na taj način sa svojim scenskim poetikama prvi put predstaviti publici.

Bonus video: Nagrada za Svetozara Cvetkovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare