Branislav Nušić. Foto: Privatna arhiva

Četrnaesti festival kulture, humora i zabave "Nušićijada" biće održan u Ivanjici od 24. do 27. avgusta, pod sloganom "Ko čita – ne skita" i posvećen je 155. godišnjici čitalačke kulture u toj varoši.

Prvog dana festivala, u četvrtak, 24. avgusta, biće održana svečana akademija povodom 100 godina od prvog izvođenja predstave Branislava Nušića „Sumnjivo lice“ i 155 godina od prve čitaonoce u Ivanjici. Takođe, biće otvorena izložba pod nazivom „Nušić kroz vreme“.

Tog dana na programu je i izložba starih kočija, kao i pozorišna predstava „Vlast“, po Nušićevom tekstu, u izvođenju Amaterskog pozorišta u Ivanjici. U toku četiri festivalska dana organizatori su najavili brojne koncerte, pozorišne predstave, izložbe, promocije knjiga, ulične performanse, više kabarea, programe za decu i tradicionalnu kostimiranu paradu građana sa haljinama i odelima s kraja 19. veka.

Domaćin 14. Nušićijade je, kao i svake godine, beogradski glumac Milan Milosavljević, koji će glumiti Branislava Nušiča i na otvaranju festivala preuzeti ključeve grada od predsednika Opštine i proglasiti poseban režim življenja u tom gradu tokom trajanja festivala.

I ove godine organizatori „Nušićijade“ su Opština Ivanjica, Dom kulture i Turistička organizacija Ivanjice.

Bonus video: „Licidarsko srce“ u Užicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar