Foto: Marta Pinto Machado

Braga je jedan od glavnih verskih centara i nadimak mu je portugalski Rim. Jedan od najstarijih gradova u Portugalu, grad gde se prošlost, religija i prirodne lepote kombinuju savršeno, Braga je jedinstveno mesto sa više od 30 katedrala i neuporedivo lepim spomenicima. Usled brojnih fontani, nazivaju ga i grad fontana. Pre deset godina Braga je proglašena za evropsku prestonicu mladih, a sada želi da ode i korak dalje.

Upravo se taj grad kandidovao za titulu Evropske prestonice kulture za 2027. godinu, što ga uz titulu omladinske prestonice povezuje sa drugim po veličini gradom u Srbiji – Novim Sadom, nosiocem obe pomenute titule.

Foto: Fabio Cunha

Upravo ta dva grada, povezali su se na zajedničkom projektu, što je rezultiralo postavljanjem izložbe „Nevidljiva Braga“, koja je deo najvećeg festivala fotografije i vizuelne umetnosti u Portugalu, Encontros da Imagem, a sada i deo programa Evropske prestonice kulture u Novom Sadu.

Kroz saradnju Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kultura“ i projekta „Braga 27“, Novosađani i gosti tog grada, od 5. novembra u 19 časova, kada je planirano otvaranje izložbe, sve do 30. novembra, u Katoličkoj porti, imaće priliku da se kroz fotografije upoznaju sa portugalskim gradom, ali iz najrazličitijih uglova.

Dva dela koja su prikazana na izložbi predstavljaju dve izuzetno različite perspektive na grad Bragu, iako su oba rezultat umetničkih rezidencija – „Rua Fonte do Mundo“ u kojoj je učestvovao Fabio Kunja 2021. godine, odnosno „Iza čvrstog tla“ čija je rezidentkinja bila Marta Pinto Mašado 2022. Ova dva rada su deo projekta pod nazivom „Sećanja na grad“ koje je „Encontros da Imagem“ pokrenuo još tokom 90ih godina i koji je do sad organizovao preko pedeset umetničkih rezidencija, u kojima su učestvovali domaći i strani fotografi. Ishod ovih rezidencija su bogate i važne fotografije grada Brage, nastale u potpuno različitim domenima (uključujući patrimonijalne, društvene, verske, kulturne, ekonomske fotografije), time doprinoseći izradi fotografskog nasleđa i ovekovečenju kolektivnog sećanja grada Brage i svih njegovih dimenzija.

Foto: Marta Pinto Machado

Izložba je deo aktuelnog programskog luka „Druga? Evropa“, koji predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture. Od 7. oktobra do 27. novembra, „Druga? Evropa“ pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza.

Bonus video: Izložba Andreja Josifovskog Pijaniste

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar