Foto: Galerija "Singidunum"

Izložba crteža „Nedostižni ideali” Jovane Dončić, biće otvorena u ponedeljak, 24. aprila u 19 časova, u Galeriji „Sinigidunum“ u Beogradu.

“Tema kojom se bavim je ljudska psihologija koju stavljam u neposrednu igru svih likovnih elemenata od kojih je najznačajniji linija – crtež. Geometrijski oblici predstavljaju prostorne simbole, dok kubistički kolaži sa slovima, figurativno pismo, upotreba pisma kao slikarskog materijala, različiti vidovi vizuelne poezije, kao i sami isečci književnog teksta, prisutni su sa ciljem da se izvede figurativni tekst i uobliči autentična poruka koju delom nastojim da donesem”, objašnjava Jovana Dončić.

Foto: Galerija „Singidunum“

Ovim ciklusom, dodaje, želela je da posmatrač uživa umetničko delo bez definisane kompozicije, imitacije stvarnosti i realizma, kao i ostalih elemenata iz tradicionalne umetnosti, oslanjajući se na osnovne postulate minimalnizma i apstraktnog ekspresionizma.

Izložba „Nedostižni ideali“ nastala je, po svedočanstvu autorke, u trenucima njene velike frustracije izazvane događajima koje je doživela, kao lični neuspeh.

“Osetila sam potrebu da se vratim nekoliko koraka unazad, preispitam neke odluke a onda sam odlučila da izazovem i preispitam i neke svoje ideale. Meni je tišina draga, ali moja misao uvek nađe put da iz nje izađe u vidu crteža ili slike. Te slike došle su i otvorile vrata ‘Zemlje snova’, kako jedan od radova i nosi naziv. Bila je to igra svesti i podsvesti, na granici iracionalnog. Radovi su nastali činilo se u dahu, kao nošeni silom koja ruši sve pred sobom.”

Foto: Galerija „Singidunum“

Jovana Dončić rođena je 1984. u Zemunu. Završila srednju školu za dizajn u Beogradu, potom Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti, kao i osnovne i Master studije na Fakultetu likovnih umetnosti, smer slikarstvo u klasi prof. Anđelke Bojović. Radila je kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi u Zemunu. Članica je ULUS-a i ULUPUDS-a.

“Sitnice nas spotiču, veliki ideali nam nedostižno izmiču, naše emocije su kao balast koji sve teže nosimo i sve lakše odbacujemo. Za mene su ovi radovi simbol jednog novog početka”, objasnila je Jovana Dončić o izložbi „Nedostižni ideali“ koja će biti otvorena do 5. maja 2023. godine.

Bonus video: Milica Vučković, spisateljica i slikarka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar