Izložba "Novi život stvari" Foto: Muzej grada Beograda

Izložba „Novi život stvari - konzervacija i restauracija arheoloških predmeta za novu stalnu postavku Muzeja grada Beograda“, biće otvorena u sredu, 12. aprila u 18 časova u Konaku kneginje Ljubice.

Ovaj projekat, jedan je od najobimnijih poduhvata muzejske prakse poslednjih decenija u Muzeju grada Beograda.

Izložba „Novi život stvari“ Foto: Muzej grada Beograda

Tokom prve dve godine obuhvaćeno je 300 predmeta iz Zbirke za praistoriju i Zbirke za seobu naroda i srednji vek. Reč je o jednim od najsloženijih konzervatorskih radova na širokom spektru praistorijskih i srednjevekovnih predmeta izrađenih od pečene gline, metala i stakla. U projektu je učestvovao veliki tim stručnjaka koji su primenjivali neke od najsavremenijih konzervatorsko-restauratorskih materijala i tretmana.

Na izložbi će biti izbor od 120 reprezentativnih eksponata koji su tokom poslednje dve godine konzervirani i rekonstruisani. Neki od najvažnijih predmeta praistorijske i srednjevekovne baštine Beograda izlažu se prvi put u sasvim novom ruhu, nakon pažljivog konzervatorskog tretmana.

Izložba „Novi život stvari“ Foto: Muzej grada Beograda

Na postavci je tako moguće videti raskošno ukrašen srebrni pojas iz petog veka pre nove ere, jedinstveni glineni model kuće iz bronzanog doba, raskošno oslikani bokal iz izničkih radionica 16. veka, ali i mnoge druge predmete rekonstruisane od svega nekoliko fragmenta koji sada čine neke od najznačajnijih eksponata u budućoj stalnoj postavci Muzeja grada Beograda.

Detaljno je predstavljen kompletan konzervatorski tok, stanje predmeta pre tretmana, korišćene instrumente i materijale, kao i brojne specifičnosti koje su otkrivene tokom konzervacije. Posetioci će tako biti upoznati sa istorijom konzervacije i restauracije, saznati pojedinosti o tretmanu najznačajnijih predmeta od stakla, metala i keramike na multimedijalnoj prezentaciji, ako i sa radom konzervatora i kustosa u pravom konzervatorskom ateljeu koji se nalazi u samoj postavci.

Izložba „Novi život stvari“ Foto: Muzej grada Beograda

Autorke izložbe su Nika Strugar Bevc i Miloš Spasić. U konzrvatorskom timu su Zvezdana Popović, Andrea Petrović Grbić, Aleksandra Marković, Maja Živković, Milica Vuruna, Marija Ćuković, Danijela Jovanović, Nikolina Adamović i Saša Živić.

U toku izložbe biće organizovana i prezentacija konzervatorskog postupka u samoj postavci, kao i redovna stručna vođenja koja će biti prethodno najavljena.

Bonus video: Arheološki lokalitet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar