Beogradska publika konačno je dočekala premijeru novog filma Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule" koja se večeras održava u skoro svim rasprodatim salama mts Dvorane. A, uoči početka projekcije, sve oči bile su uprte u pravcu crvenog tepiha gde su prošetale uvažene zvanice i ekipa filma.

Uz aplauz prisutnih prodefilovali su, kako je najavio voditelj Ivan Ivanović, „Bjelini prijatelji“, ekipa „Montevidea“, ali i glumci, muzičari i producenti koji su sa njim sarađivali tokom karijere – Andrija Kuzmanović, Nina Janković, Tamara Dragičević, Andrija Milošević, Miloš Biković, Buč Kesidi i mnogi drugi.

Posebnu pažnju dobili su, razume se, glumci i ekipa filma „Čuvari formule“ koji su ispred kamera podelili svoje utiske i očekivanja od beogradske premijere. Svi su imali jednu zajedničku misao: „Beograd je Beograd“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Radivoje Raša Bukvić, koji tumači jednu od glavnih uloga istakao je da mu je posebna emocija bila nakon premijere u Parizu jer je Francuska njegov drugi dom, ali i zbog same saradnje sa ovom zemljom na filmu, kao i zbog francuskih kolega. Ipak, „ova noć je posebna na svoj način“:

Radivoje Raša Bukvić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Prošao sam kroz mnogo transformacija i kroz mnogo truda za ovu ulogu, srećan sam što sam se vratio u „svoje cipele“. Obilazili smo Evropu, ali sada smo spremni da pokažemo našu priču kod kuće. Bio sam dirnut što je francuska publika u Parizu veoma emotivno reagovala na „Čuvare“ iako nije bila upoznata sa pričom, zato sam vrlo uzbuđen večeras da vidim kako će ovaj film dopreti do beogradske publike – kazao je Raša Bukvić.

I Alisa Radaković, mlada glumica koja takođe tumači jednu od glavnih uloga, priznala je da je posebno uzbuđena jer je ovo njen rodni grad i da će joj značiti ako se publici bude dopala njena uloga:

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Zaista smo dali sve od sebe. Saradnja sa Draganom Bjelogrlićem je iskustvo koje se pamti ceo život. Škola za sve nas. Nesebično je delio svoje znanje, a mi smo upijali. Jedva čekam da čujem utiske naše publike – kazala je Alisa, s kojom se složio i mladi kolega Ognjen Mićović.

Muziku potpisuju Konstrakta i Manjifiko koji su istakli da je bilo vrlo inspirativno da stvaraju sa ovaj film:

– Srećna sam što mi se pružila prilika da sarađujem sa Draganom Bjelogrlić. Bilo je sve vrlo lagano. Muziku smo radili isključivo za film, inspirisala nas je priča, a posebna je ta poslednja scena. Teško je odrediti žanr, filmska je potpuno, i ritmična – objasnila je Konstrakta, a Manjifiko je dodao:

Konstrakta i Manjifiko Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Muzika bi mogla da se opiše kao hipijevska. Poručuje da postoji nada u bolje sutra, kao i film sam!

Jedinstvenu priču „Čuvara formula“ kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića, a rađena je prema romanu „Slučaj Vinča“ profesora Gorana Milašinovića.

Radnja ovog ostvarenja, koje je nagrađano prestižnim priznanjima u LokarnuSarajevu i Skoplju, smeštena je u vreme hladnoratovske krize, kada grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović.

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Bonus video: Dragan Bjelogrlić na premijeri „Čuvara formule“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare