škart + NEpraktične žeNE (Brigita Međo)
Jedan od radova sa izložbe "Kolekcija decenije", škart + NEpraktične žeNE Foto: Promo

Izložba "Kolekcija decenija", deo Kolekcije Oktobarskog salona, biće otvorena 6. aprila u Galeriji savremene umetnosti u Smederevu, u prostoru Muzeja u Smederevu.

Na postavci će biti izloženi radovi umetnika Biljane Đurđević, Nine Ivanović, Siniše Ilića, Žolta Kovača, Nede Kovinić, Karsten Konrad, Milorada Mladenovića, Dragoljuba Raše Todosijevića, Milice Tomić i grupe „Škart“ sa „Nepraktičnim ženama (Brigita Međo).

Izložba je koncipirana oko pitanja načina i uslova u kojima pratimo likovnu umetnost ali i mogućnosti njenog izlaganja u otežanim uslovima, u doba pandemije. Radovi mogu da sugerišu odnose i imaginaciju koji nastaju između enterijera i eksterijera, institucija, privatnih i javnih prostora, rada i slobodnog vremena.

Reagujući na samu arhitekturu muzeja u aktivne prostore izložbe uključeni su lapidarijum i prostori izvan same galerije, čime umetnici omogućuju više perspektiva gledanja i ispituju pojam distance.

„Kolekcija decenija“ je koncipirana sa ciljem da kolekciju Oktobarskog salona učini dostupnijom javnosti, a izložbu su osmislili Zorana Đaković Minniti i Siniša Ilić

Kolekcija Oktobarski salon osnovana je na inicijativu Kulturnog centra Beograda 2012. godine zahvaljujući poklonu umetnika koji su izlagali na međunarodnim izdanjima izložbe „Oktobarski salon“ od 2004. godine.

Izložba će trajati do 23.maja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar