Foto: Promo/Lost Country

Film "Lost Country" Vladimira Perišića otvoriće 29. izdanje Festivala autorskog filma, koje će biti održano od 24. novembra do 1. decembra, saopštili su organizatori FAF-a.

Srbija, 1996. godina, studentske demonstracije protiv Miloševićevog režima. Upravo u ovo turbulentno vreme Perišić smešta novi film, u kojem donosi storiju o mlađanom Stefanu koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, s obzrom da je suočen s činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.

Novo ostvarenje Vladimira Perišića svetsku premijeru imalo je krajem maja na Kanskom filmskom festivalu, na kom je „zaradilo“ odlične kritike, a naturščik Jovan Ginić, koji tumači glavnu ulogu, dobio je priznanje za najboljeg mladog glumca „Otkrovenje“. Regionalna premijera održana je u avgustu na 29. Sarajevo film festivalu gde je Ginić dobio Srce Sarajeva za najboljeg glumca.

Scenarista i reditelj, koji kao i na prvom dugometražnom nagrađivanom debiju „Ordinary People“, ponovo sarađivao sa Alis Vinokur, scenaristkinjom zapaženog naslova „Mustang“, u novom filmu okupio je glumačku ekipu koju, osim Ginića, čine i Jasna Duričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić.

Osim filma, koji je izabran za otvaranje 29. FAF-a, zakazano za 24. novembar s početkom od 19 sati u Mts dvorani, publika će tokom festivala imati priliku da vidi brojne poslastice. Prevashodno su tu filmska ostvarenja novih, originalnih i relevantnih dela i ličnih glasova evropske i svetske kinematografije. Publika će imati priliku da pogleda pobedničke filmove sa prestižnih festivala, kao i ostvarenja najcenjenijih stvaralaca danas. Među njima, kako nezvanično saznajemo, jeste i film koji je trijumfovao na 80. Venecijanskom filmskom festivalu „Poor Things“ Jorgosa Lantimosa.

Novo izdanje FAF-a biće, uglavnom, održano u Mts dvorani, ali projekcija filmova će biti i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture „Studentski grad“ i bioskopu Cine Grand Rakovica, saopštili su organizatori.

Centralne celine FAF-a čine takmičarski i glavni program, dok će selekcije Hrabri Balkan, Bande a part, Sirovo i Mreža festivala Jadranske regije predstaviti nove tokove u autorskom filmu.

Bonus video: Čuvari formule na Sarajevo film festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar