Foto: Opština Herceg Novi

Nakon više od pet decenija od kada je Andrić poslednji put boravio u Herceg Novom, u dom nobelovca u tom gradu vraćeni su njegovi lični predmeti koji su od sada deo stalne postavke "Andrićeve novske staze, lica i predeli".

Dopunjenu postavku otvorio je potpredsednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur, ističući zadovoljstvo što su u revitalizovano zdanje stigle „dragocenosti koje predstavljaju svedočenje o intimnom životu nobelovca i njegove voljene supruge Milice, njihovom boravku u Herceg Novom i licima koja su ih dozvala u ovaj grad“.

U cilju dalje afirmacije Andrićeve kuće, ozvaničena je saradnja Javne ustanove kulture Herceg-fest i Zadužbine Ive Andrića, protokolom koji su potpisale direktorka Tatjana Ateljević i upravnica dr Maja Radonić.

Otvaranje dopunjene postavke i potpisivanje protokola upriličeni su u okviru manifestacije „Ivo Andrić – naš savremenik“, a povodom 130 godina od rođenja velikog pisca.

Foto: Opština Herceg Novi

– Stalna postavka Andrićevog doma sada je dopunjena originalnim nameštajem, fotografijama, lulama i piščevim intimnim pismima, a prvi put u ovom zdanju imamo i dela Milice Babić, njene kostimografske nacrte. U Kući se sada jasnije prepoznaje duh dvoje umetnika i senka srećnog Andrića koja postoji u samo jednom gradu, u Herceg Novom – istakao je Mustur.

Kako je objasnio, nakon što je lani otvorena stalna muzejska postavka nastavilo se sa praćenjem tragova Andrića i Milice, te tako došlo do eksponata koji nude jedinstveni pogled na njihov život.

Eksponati kojima je dopunjena postavka su Andrićeve lične stvari, Miličini nacrti za kostime za pozorišnu predstavu „Ohridska legenda“, umetničke slike, pisma, porodične fotografije i deo nameštaja koji se nalazio u kući za vreme Ivovog i Miličinog zajedničkog života u Novom.

Foto: Opština Herceg Novi

Ovi predmeti, sačuvani u porodici Milice Babić, nedavno su, nakon provere i niza dogovora, otkupljeni i reparirani, a danas su deo stalne postavke čiji su autori Tatjana Korićanac i dr Vladimir Roganović.

Postupak nabavke pomenutih eksponata vodila je magistar Gordana Porobić Krcunović, koja je, zahvaljujući se saradnicima, istakla da je teret kompletnog operativnog posla oko nabavke i pripreme ove postavke iznela organizatorka u Andrićevoj kući, Jovana Vujović, projekat izložbene postavke uradila kustoskinja Tatjana Korićanac, a sve uz podršku Opštine Herceg Novi i predsednika Stevana Katića.

Foto: Opština Herceg Novi

– Kažu da stvari koje koristimo upijaju našu energiju, da umeju da pričaju. Eksponati koji su od danas deo stalne postavke u Andrićevoj kući pričaju o jednoj epohi, stilu življenja, o zajedničkom životu dva umetnika, Milici i Ivu, o njihovoj ljubavi. Ovom postavkom Andrićev muzej dobija autentičan sadržaj i postaje, kako bi to Hajdeger rekao „kuća bića“ ili „kuća života“ – kazala je Porobić Krcunović.

Foto: Opština Herceg Novi

Ona se osvrnula na manifestaciju upriličenu povodom 130 godina od rođenja nobelovca, ističući da je Andrić „svojim stvaralaštvom naredan svakom vremenu koje dolazi i time savremenik svakoj generaciji koja dolazi“. Kako je kazala, ovi programi potvrđuju da Andrićeva kuća u Herceg Novom nije samo memorijal, već mesto susreta i razgovora poput onih koje je sam pisac ovde vodio.

Na inicijativu predsednika Upravnog odbora Zadužbine, akademika Mira Vuksanovića, darovana su Kući nobelovca Iva Andrića vredna izdanja: knjige kapitalnog projekta Kritičkog izdanja dela Iva Andrića sa do sada objavljenih 17 tomova, „Bibliografija Ive Andrića od 1911. do 2011. godine“ i primerci godišnjaka „Zadužbine“ koji izlazi pod nazivom „Sveske“.

Bonus video: Tika Stanić – Govorili su mi da Andrić nikome ne treba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar