Foto:Christopher Polk / AFP / Profimedia

Fenomen Barbihajmera noćas je na dodeli Zlatnih globusa prevagnuo na stranu ostvarenja Kristofera Nolana koje je osvojilo najveći broj nagrada, čak pet, uključujući one za najbolju dramu, režiju, glumca Kilijana Marfija, najbolju muziku Ludviga Gerensona i najboljeg sporednog glumca Roberta Daunija Džuniora.

S druge strane „Barbi“ Grete Gervig iako je imala najviše nominacija, osvojila je samo dve i to za najbolje kinematografsko i box office dostignuće i nagradu za najbolju originalnu pesmu Bili Ajliš.

Najbolji reditelj Kristofer Nolan prisetio se u svom govoru da je jedini put primio Zlatni globus u ime pokojnog Hita Ledžera za „Mračnog viteza“.

– Kada sam tada bio na sceni i govorio o Ledžeru, bilo mi je jako teško i emotivno, ali pogledao sam u publiku i video Roberta Daunija Džuniora koji me je gledao sa puno podrške i ljubavi, kao što to i sada čini. Hvala ti Roberte, hvala i Kilijanu, vi ste uz mene tolike godine i vaša podrška mi veoma znači. Mislio sam da će biti jednostavnije kada budem primao nagradu u svoje ime. Međutim, ovo priznanje jedino mogu da primim u ime svih ljudi koji su zajedno sa mnom radili na “Openhajmeru”. Kao reditelj, okupljam ljude i pokušavam da ih inspirišem da daju sve od sebe – kazao je Nolan zahvalivši se svojoj supruzi na bezgraničnoj ljubavi.

Foto: Gilbert Flores / AFP / Profimedia; John Salangsang / AFP / Profimedia; Gilbert Flores / AFP / Profimedia

U trenutku kada je proglašeno ime Kilijana Marfija da je dobio Zlatni globus za ulogu „oca nuklearne bombe“, njegova supruga je ciknula od uzbuđenja i poljubila ga u nos ostavljajući mu crveni karmin. Marfi je srećan obrisao lice, popeo se na binu i uz osmeh pitao prisutne da li vide nešto na njegovom nosu, izazvavši aplauz svih. Kilijan je potom istakao je da je od prvog momenta na Nolanovom setu znao da je to nešto što je potpuno drugačije od svega što je radio:

– Prvi put kada sam kročio na set Kristofera Nolana znao sam da je drugačije na nivou ozbiljnosti, fokusa, truda, predanosti… Da bi bio sjajan glumac ne možeš biti u tome sam. U “Openhajmeru” imamo fantastičan ansambl s kojim je bilo magično raditi. Hvala vam što ste me svi vodili kroz ovaj film, ne bih bio sada ovde da nije bilo vas – kazao je laureat.

Počinjajući svoj govor Robert Dauni Džunior nasmejao je sve prisutne rekavši da ne brinu, da je uzeo beta blokator, te da će sve proći lako, zahvalivši se potom Universalu što je ušao “all in” regrutujući najbolju ekipu.

– Opširna priča o etičkoj dilemi kreatora nuklearnog oružja donosi milijardu dolara, da li to neko prati? Ne, osim ako Universal uloži all-in na Kristofera Nolana, da bi režirao Kilijana Marfija sa Emom Tomas u produkciji i sa Emili Blant i Florens Pju i ostalom vrhunskom glumačkom ekipom i pomogao im da naprave prokleto remek-delo!

Bonus video: Vudi Alen na festivalu u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar