Benksi Foto:Tanjug/Aaron Chown/PA via AP

Samo što je ukrasio saobraćajni znak za obavezno zaustavljanje na jugu Londona, tačnije u Pekamu, najnoviji rad najpoznatijeg uličnog umetnika na svetu Benksija uklonjen je juče. I danas je alarmirana i policija, kojoj je prijavljeno uklanjanje, zapravo krađa saobraćajnog znaka.

Na saobraćajni znak „STOP“ dodata su tri vojna drona i ovo umetničko delo otkriveno je juče u ulici Komeršal Vej, u londonskom predgrađu Pekam, koji je mnogima od nas urezan u sećanju po engleskoj hit seriji „Mućke“, odnosno dogodovštinama Del Boja i Rodnija.

Benksi Foto:Tanjug/Aaron Chown/PA via AP

Međutim, samo što je najnoviji poduhvat Benksija ugledao „svetlost dana“, došao je na biciklu neimenovani muškarac u crvenoj jakni i uklonio ga sa kleštima. I to čitav saobraćajni znak i odneo ga u nepoznatom pravcu. Kao da je neko gledao epizodu „Mućki“…

Svemu tome svedočili su prolaznici, koji su taj momenat i ovekovečili.

Benksi Foto:Tanjug/Aaron Chown/PA via AP

– Samo smo gledali šta se dešava i niko nije znao šta da radi – kazao je za BBC 26-godišnji Aleks koji se u tom trenu zatekao u Pekamu.

Benksijevo delo bilo je preko puta pogrebnog zavoda, zbog čega je direktor filijale tog zavoda kazao da je „kratko trajao taj predivan prizor – umetničko delo poznatog uličnog umetnika kao što je Benksi maltene ispred filijale u Kambervelu“, dodavši da je „šteta što ga više nema“.

Incident je prijavljen Metropoliten policiji, potvrdila je za britanski javni servis Jasmin Ali iz tamošnjeg gradskog Saveta:

– Uverena sam da će biti vraćen. Ovde ne govorimo samo o uličnom, saobraćajnom znaku, jer je to umetničko delo koje je tamo postavljeno za čitavu zajednicu. To je ulična umetnost i namenjena je ljudima.

Iako je incident prijavljen policiji, vlasnik obližnje umetničke galerije Džon Brendler upitao se da li je sve to „javni trik“.

Benksi Foto:Tanjug/Aaron Chown/PA via AP

– Mislim da bi, ako bi se sad pojavio na aukciji, vredeo od 250.000 do 500.000 funti. Možda i više. Medijska pažnja ga je učinila još vrednijim.

Ogromna pažnja vlada i na društvenim mrežama. Benksijevi pratioci na Instagramu na različite načine tumačili su njegov najnoviji rad, ali su svi složni da je posredi poziv na prekid vatre u Pojasu Gaze.

– Benksi uvek insistira na dvosmislenosti, a retko kad svoju umetnost donosi svima slučajno – prokomentarisao je profesor Pol Gof sa Univerziteta umetnosti u Bornmutu, dok Ulrih Blanš, stručnjak za uličnu umetnost sa Univerziteta u Hajdelbergu, napominje da je svako delo bristosskog umetnika neka vrsta „političke izjave“. Ovo najnovije obrazložio je time da nedaleko od pogrebnog zavoda neko ocrtava dronove, što je simbol rata i trgovine oružjem.

Bonus video: Mit o Benksiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar