Foto:JSFF

Jugoslovenska kinoteka i Cineplexx Galerija Beograda ugostiće proslavljenog britanskog filmskog i TV reditelja Pitera Vebera u okviru desetog izdanja Japansko-srpskog festivala filma (JSFF), koji se održava od 8. do 12. novembra u našoj prestonici.

Veber se proslavio debitantskim filmom „Devojka sa bisernom minđušom“ u kome su glavne zvezde Skarlet Johanson, Kilian Marfi i Kolin Firt, a koji mu je doneo nominacije za najveće filmske nagrade, uključujući i tri za Oskara.

Foto:JSFF

„Uzdizanje Hanibala“ sa Gasparom Ulielom, Risom Ifansom i Gong Li, „Imperator“ sa Tomi Li Džonsom koji je delom sniman u Japanu, kao i višestruko nagrađivana serija „Šest stopa pod zemljom“ samo su deo njegovog opusa.

Pored Pitera Vebera, ovogodišnji JSFF posetiće i čuvena kasting direktorka Lusi Lenoks, saradnica najvećih filmskih studija, koja će takođe održati seriju predavanja. Specijalni gost je i reditelj koji je na JSFF-u 2020. dobio nagradu za najbolji film, Masakazu Kaneko, kao i još nekolicina značajnih japanskih filmskih autora.

Ovogodišnjoj selekciji dugometražnih ostvarenja japanske i srpske produkcije pravdu će upravo deliti Piter Veber i Masakazu Kaneko, kao i srpski predstavnici – glumica Monika Romić i viseštruki pobednik JSFF-a, reditelj Ognjen Petković.

Foto:JSFF

Treba pomenuti da će ovo ujedno biti i prva poseta Pitera Vebera Srbiji, čije se interesovanje o srpskoj kulturi i domaćoj filmskoj sceni pobudilo nakon poznastva sa glumicom i direktorkom festivala Jovanom Stević u okviru madridske radionice sa Nensi Bišop.

Bonus video: „Čuvari formule“ prikazani u Parizu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar