Foto: Mala galerija ULUPDS

Autorski projekat Petra Vujoševića "Mozaik malog formata" održaće se od 10. do 23. oktobra u Maloj galeriji ULUPUDS-a, najavili su organizatori.

Reč je o međunarodnoj izložbi koja bitno utiče na razvoj ove likovne tehnike i na povećanje vidljivosti mozaika i aktuelizovanje savremenih mozaičkih praksi. Takođe, pruža uvid u najnovije ideje i kretanja u polju mozaika.

Foto: Mala galerija ULUPDS

Projekat se realizuje kao godišnja izložba koja daje snažan podsticaj uspostavljanju jake domaće mozaičke likovne scene, kao i na njeno predstavljanje i pozicioniranje u evropskim okvirima kroz unapređivanje međunarodne saradnje. Izložba otkriva nove, posebno mlade, talentovane autore i promoviše njihov rad.

Prva izložba “Mozaik malog formata“ održana je 2006. godine. Od samog početka ona okuplja umetnike koji se permanentno bave mozaikom, ali istovremeno i one kojima je mozaik samo odmorište u umetničkoj praksi. Na izložbama su do sada učestvovala 292 autora iz 15 zemalja (Argentina, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Francuska, Hrvatska, Izrael, Nemačka, Poljska, Rumunija, Rusija, Severna Makedonija, Australia, Turska, Švedska), sa više od 750 izloženih dela. Publika je tako mogla da prati najnovija ostvarenja, kao i razvoj poetika pojedinih autora u ovoj tehnici ne samo u zemlji, već i u regionu, a i šire.

Foto: Mala galerija ULUPDS

Ove godine izlaže četrdesetak autora iz Crne Gore, Severne Makedonije/Australije, Bosne i Hercegovine, Poljske i Srbije. Počasni gost na izložbi je Gordana Šijački, umetnica iz Novog Sada.

U pratećem programu biće organizovana škola mozaika ateljea „Кamen i lom“, kao i predavanje: „Кamen iz vode: krečnjaci i ostale karbonantne sedimentne stene“ koje će održati Кristina Šarić, profesor petrologije, Univerzitet u Beogradu – Rudarsko-geološki fakultet.

Foto: Mala galerija ULUPDS

Кao i prethodnih godina dodeliće se nagrade za najuspešniji rad na izložbi kao i za najuspešniji studenstki rad. Žiri za koji će odlučivati o nagradama radiće u sastavu msa Irena Кuzmanović, likovna umetnica, msa Dejan Vukelić, istoričar umetnosti, ma Petar Vujošević, likovni umetnik.

Bonus video: Plava izložba za osobe sa invaliditetom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar