Izložba "Portreti- Znakovi pored puta" Zorana Krulja Foto: Promo

Izložba “Portreti - Znakovi pored puta” Zorana Krulja biće otvorena u ponedeljak, 10. juna u 19 časova, u glaeriji “Singidunum”, saopštilo je Udruženje likovnih likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije.

“Zoran Krulj je umetnik koji je svoj put gradio dugo, prolazio kroz različite faze, eksperimentisao i učio oslanjajući se na svoj beskompromisan talenat. Navikli smo na vedru lakoću njegovih mornara koji odašilju specifičnu svežinu i toplinu, obogaćujući svaki prostor. Nadrealizam koji bljesne s vremena na vreme predstavlja prepoznatljiv znak njegovog stvaralaštva. Sada imamo pred sobom nešto drugo, nešto intimnije, nežnije i stvarnije. Serija portreta nastajala je proteklih dvadeset godina, popunjavala prostor između ciklusa, nudila Krulju mogućnost da formira svojevrsni dnevnik sačinjen od njemu dragih lica. Istorijski gledano, portret je možda najzahtjevnija i najintimnija likovna forma. Ona ne prikazuje samo lik osobe već i njenu cjelokupnu auru, karakter i senzibilitet”, zapisala je istoričarka umetnosti Iva Vukotić i dodala:

Izložba „Portreti- Znakovi pored puta“ Zorana Krulja Foto: Promo

“Svestan toga, Zoran Krulj svaki portret radi drugačijim stilom, upotrebljava raznovrsnu paletu boja, pokušava da sačini narativ koji će publici ukazati na značaj osobe na platnu, njenu ulogu u umetnikovom životu i njegova osećanja koja gaji prema njoj. Bilo da se radi o roditeljima, supruzi, prijateljima svaka slika se savršeno uklapa i pravi slagalicu od uspomena, doživljaja i vremena u kojem su jedan po jedan karakter izlazili na životnu pozornicu gdje je Krulj i režiser i scenograf i glavni glumac. U čitavoj ovoj šarenolikoj lepezi, pronađe svoj put i poneki autoportret kao podsetnik da likovi nisu izmaštani već vrlo stvarni, živi, vibrantni svedoci plodnog stvaralaštva i života.”

Zoran Krulj je rođen 1957. u Titogradu. Arhitektonski faklutet je završio u Nišu. Član ULUS-a i ULUPUDS-a. Od 2001. je u statusu slobodnog umetnika. Izlagao je samostalno više od 50 puta u zemlji i inostranstvu i kolektivno 150 puta. Donitnik je šest domaćih i sedam međunarodnih nagrada za slikarstvo. Njegova dela se nalaze u mnogim privatnim kolekcijama i muzejima u zemlji i inostranstvu.

Izložba „Portreti- Znakovi pored puta“ Zorana Krulja Foto: Promo

Izložba “Portreti- Znakovi pored puta” biće otvorena do 18. juna 2024. godine.

Bonus video: Da li nam se isplati izložba EXPO 2027. ako ćemo je isplaćivati narednih 27 godina?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar