Foto: Profimedia, EPA/EFE

Svet muzike, književnosti, filma i vizuelne umetnosti ostao je u godini za nama bez brojnih umetnika koji su svojim opusom "ispisali" značajne stranice u istoriji umetnosti i pop kulture.

Setimo se svih onih ikona umetnosti od kojih smo se oprostili u proteklih 12 meseci.

Na Božić 2021. stigla je vest da je preminuo reditelj Majkl Apted, najpoznatiji po serijalu TV dokumentaraca „Up“ i filmovima „Svet nije dovoljan“ iz Bond sage i „Gorile u magli“.

Svet kinematografije ostao je siromašniji za glumice Siseli Tajson i Tanja Roberts, a muzike za elektro-pop producentkinju i di-džeja Sofi, osnivača i gitaristu sastava Njujork dols Silvaina Silvaina, gitaristu jednog od najuticajnijih britanskih bendova Animals, Hiltona Valentajna, tvorca rifa za legendarnu verziju „The House of the Rising Sun“.

Jedan od najvećih muzičkih producenata svih vremena Fil Spektor preminuo je 17. januara u 81. godini u zatvoru u Kaliforniji, gde je više od decenije bio zbog ubistva.

Apsolutni sluhista potpisao je produkciju hitova Ronetsa, Kristalsa, Darlin Lav, Bena I Kinga, Ajka i Tine Tarner, Bitlsa, a njegov specifičan pristup produkciji koji je nazvao „zid zvuka“ (Wall of Sound) uticao je na generacije i generacije muzičara i producenata.

Početkom februara svet je obišla vest da je u 91. godini preminuo Kristofer Plamer, kanadski pozorišni, televizijski i filmski glumac, koji je tokom bogate karijere, započete još 1958. godine, odigrao čitavu lepezu različitih likova, od romantičnih junaka, preko Šerloka Holmsa, do psihopata. Više od 200 uloga ostalo je iza njega, od one u mjuziklu „Moje pesme moji snovi“, do „Početnika“, role za koju je u poznim godinama dobio prvog i jedinog Oskara.

Džez je ostao bez jednog od najvećih inovatora – Čik Korija je preminuo 9. februara u 80. godini od raka u svom domu na Floridi. Bio je jedan od najvećih pijanista u istoriji džeza i arhitekta potpuno novog žanra džez-rok fjužna. U poslednje dve decenije dva puta je gostovao i u Beogradu.

Ovenčan Oskarom za ostvarenje „Oko ponoći“ francuski reditelj Bertran Tavernije preminuo je 25. marta u 80. godini. Tokom duge karijere dobio je nagradu za najboljeg reditelja u Kanu za film „Nedelja na selu“, a osvojio je i Zlatnog medveda na Berlinalu za „Mamac“.

Britanska glumica Helen Mekrori, koja se proslavila ulogama u seriji „Peaky Blinders“ i filmovima iz serijala o Hariju Poteru (53), ali poznata po velikom broju izvrsnih teatarskih rola, preminula je 16. aprila u 53. godini od raka.

Više od 130 uloga u pozorištu, na filmu, i televiziji odigrala je američka glumica Olimpija Dukakis, koja je umrla 1. maja u 89. godini, a pored priznanja Zlatni globus, dobila je Oskara za najbolju žensku epizodnu ulogu u filmu „Opčinjena mesecom“ 1987.

Glumac koji je karijeru započeo malom ulogom u klasiku „Rozmarina beba“, da bi potom usledile role u „Ponoćnoj trci“, rimejku „King Konga“ i komediji „Betoven“ Čarls Grodin, preminuo je 19. maja u 87. godini.

Svojevremeno nazvan „najzauzetijim glumcem u Holivudu“, sa više od 160 rola na na filmu i televiziji, među kojima su one u ostvarenjima „Svi predsednikovi ljudi“, ili „Rat Čarlija Votsona“, Ned Biti preminuo je 14. juna u 84. godini.

Reditelj holivudskih blokbastera, kakvi su „Supermen“, „Gunisi“ i „Smrtonosno oružje“ Ričard Doner umro je 5. jula u 91. godini a samo dva dana kasnije stigla je vest da je u 86. godini preminuo Robert Dauni Senior nakon nekoliko godina borbe sa Parkinsonovom bolešću. Glumac, čijim je stopama krenuo sin, holivudska zvezda Robert Dauni Džunior, ali i scenarista i reditelj ostaće upamćen kao vodeća figura američkog nezavisnog filma, naročito tokom pete i šeste decenije 20. veka.

Svojevremeno gost Beograda, Dasti Hil, basista legendarnog benda iz Teksasa ZZ Top više od pola veka, preminuo je krajem jula u 73. godini.

Sinonim za rege, inovativni producent i pevač Li Skreč Peri umro je 29. avgusta u 86. godini, a tokom impresivne karijere radio je silnim muzičarima od Boba Marlija i Vejlersa, preko Maksa Romea i Edrijena Šervuda, do grupa Kleš i Bisti Bojs.

Samo dvadesetak dana nakon što je objavljeno da Čarli Vots, prvi put posle višedecenijske karijere, neće ići na turneju po SAD sa Mikom Džegerom, Kitom Ričardsom i Ronijem Vudom, zbog „nedavnog medicinskog zahvata“ 24. avgusta svet je obišla vest da je bubnjar Rolingstonsa preminuo u 80. godini. Muzičar zahvaljujući kome su Stonsi „ostali u životu“ sa engleskim bendom objavio je 30 studijskih i 33 živa albuma, 29 kompilacija, 48 video albuma, 32 boks seta, bezbroj maksi singlova i singlova, a bio je uvršćen u Rokenrol hol slavnih i ovenčan silnim nagradama..

„Kad ga sretneš na ulici, ne znaš da li će da te zagrli ili nokautira“, bili su najčešći opisi legende francuske kinematografije, Žana Pola Belmonda. Glumac je preminuo 6. septembra u 89. godini, u svom domu u Parizu. Slavni Babel nametnuo se kao jedno od najvećih glumačkih imena još šezdesetih godina prošlog veka u filmovima francuskog novog talasa. I danas se pamte Belmondove role u ostvarenjima „Do poslednjeg daha“, „Borsalino“, „Dve žene“, „Čovek iz Rija“…

Britanski glumac Džon Čalis, najpoznatiji po ulozi Bojsija u TV seriji „Mućke“, preminuo je 19. septembra u 79. godini od raka. Čalis je igrao u „Mućkama“ od 1981. do 2003, a rolu Bojsija ponovio je i u seriji „Zelena, zelena trava“.

Velikan rok fotografije, britanski umetnik Mik Rok umro je 20. novembra u 72. godini. Odgovoran je za neke od najčuvenijih fotografija u istoriji rokenrola, poput onih Dejvida Bouvija, Lua Rida, Blondi, Igija Popa…

Prošlog meseca sve je ostao bez „titan mjuzikla“ Stivena Sondhajma, koji je preminuo u 91. godini. Kompozitor i tekstopisac pamtiće se po mjuziklima „Priča sa zapadne strane“, „Svini Tod“, „Mala noćna muzika“, „Džipsi“, „Začarana šuma“…

U mesecima za nama oprostili smo se i od: Di Em Eksa, Džona Hasela, Sare Harding, Dina Stokvela, Astra Vilsona, Stiva Bronskija, Majkla Nesmita, Vilbura Smita, Dženis Long, Džoan Didion, En Rajs, Robija Šekspira, Žana Marka Valea, a poslednjeg dana 2021. stigla je vest da je američka glumica Beti Vajt preminula u stotoj godini…

Bonus video:

Građani Londona o smrti Čarlija Votsa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar