Mik Rok Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Velikan rok fotografije, britanski umetnik Mik Rok preminuo je juče u 72. godini, preneli su svetski mediji.

„Izgubili smo legendu, istinskog umetnika“, saopštila je porodica Mika Roka, koji je svojevremeno bio zvanični fotograf Dejvida Bouvija i koga su nazivali „čovekom koji je ovekovečio sedamdesete“.

Uzrok smrti, kako prenosi BBC, još uvek nije poznat.

Gotovo da nema muzičkog imena iz sedme dekade 20. veka koga fotograf, koga su mnogi nazivali „nestašnim dečkom“, nije „stavio“ pred svoj objektiv. Odgovoran je za neke od najčuvenijih fotografija u istoriji rokenrola.

Pesnik fotografije i istinska snaga prirode koji je svoje dane provodio radeći samo ono što želi“, reči su kojima je porodica opisala jednog od najvećih rok fotografa 20. veka, preneo je „Gardijan„.

Mick Rock Mik Rok
Mik Rok kraj svoje fotografije Bouvija Foto:ANGELA WEISS / Getty images / Profimedia

Najčuvenije fotografije Dejvida Bouvija iz ere Zigija Stardasta potpisao je upravo Rok, a režirao je i video spotove za njegove kultne numere „Space Odyssey“, „Life on Mars“, „I’m Only Dancing“…

Autor je omota kultnih albuma Lua Rida, kakvi su „Transformer“ i „Coney Island Baby“, sastava Studžis („Raw Power“), Ramons („End of the Century“), ali i Džoan et („I Love Rock’n’Roll“). Slikao je i grupu Kvin za omote ploča „Queen II“ i „Sheer Heart Attack“. Takođe, i Roksi mjuzik, Karli Sajmon, Madonu…

Radio je, ne samo sa ikonama rokenrola, već i mlađim zvezdama od Farela i Ališe Kiz, do Lejdi Gage i Majli Sajrus.

Majkl Dejvid Rok rođen je 1948. godine u londonskom Hamersmitu. Studirao je na jezike i književnost na prestižnom Kembridžu i to zajedno sa Sidom Beretom, jednim od osnivača Pink flojda i mlađim bratom Mika Džegera Krisom. Međutim, već na ovom čuvenom univerzitetu počeli su problemi, koji će ga dugo pratiti u turbulentnom životu, jer je uhapšen zbog posedovanja marihuane. Ali, zato se fotoaparata prvi put „dohvatio“ kada je uzeo tabletu esida. No, kada se „dozvao pameti“ shvatio je da u kameri nije bilo filma…

I baš na Kembridžu počeo je da prati lokalnu muzičku scenu. Drug sa Kembridža Sid Beret zvao da uradi omot za njegov debi solo album „The Madcap Laughs“.

Ali, ključnog saradnika za karijeru, Dejvida Bouvija upoznao je u bekstejdžu na koncertu u Birmingemu. I dok je tada Bouvi već skrenuo pažnju na sebe neobičnim imidžom, jedna fotografija bila je prekretnica za obojicu. Naime, Rok je načinio snimak kako Bouvi, kao Zigi Stardast, „simulira oralni seks“ sa gitarom Mika Ronsona. I ta fotografija iz 1972. godine bila je presudna po mnogo čemu.

Taj gitarski felacio sa Mikom Ronsonom bila je slika o kojoj se toliko pričalo, naročito u Americi. A Dejvid se u to vreme šminkao, govorio da je biseksualac i time izluđivao sve. Naravno, ni Dejvid ni Mik nisu bili gej, i ta fotografija nije trebalo da sugeriše ništa. Dejvid je samo pokušao da „oliže“ Mikovu gitaru, a svi su to pogrešno protumačili i zapitali se ko je to slikao – sećao se Rok.

Mick Rock Mik Rok
Mik Rok i Lu Rid Foto: Theo Wargo / Getty images / Profimedia

Bouvi je bio taj koji ga je upoznao sa Luom Ridom i Igijem Popom. Kada ga je Rid uveo u svet njujorške gej andergraund scene bio je fasciniran:

– Kada sam došao u Njujork bila je to kao Sodoma i Gomora. London je bio grad nestašluka, ali nimalo poput Njujorka – sećao se britanski fotograf.

A posle susreta Ridom i Igijem Popom, počeo je da druguje sa čitavom njujorškom umetničkom scenom, od Endija Vorhola do Debore Hari iz sastava Blondi, koju je slikao za naslovnu stranu magazina „Penthaus“. Jednom prilikom fotografisao je čak Trumana Kapotea uz Vorhola odevenog kao Deda Mraz.

Fotografiju je oduvek video kao „intuitivnu, a ne unapred osmišljenu stvar“.

Pokušavao sam da probudim auru kod ljudi koje sam fotografisao. Uvek sam tragao za nekom vrstom magije, a ne realnošću – govorio je Rok.

Polovinom devedesetih čak dva puta je bio na ivici zbog poroka. Posle dve decenije konzumiranja droge i alkohola od smrti su ga jedva spasili četvorostruki bajpas i transplantacija bubrega. Nije imao novca za operacije, koje su mu platili menadžeri Rolingstonsa Alen Klajn i Endrju Log Oldam.

– Bio sam bez prebijene pare. A biti potpuno švorc nije nimalo zabavno, naročito ako si navučen na kokain. Poreska mi je bila za vratom, imao sam dete, bio sam u dugovima i reputacija mi je ostala zloglasna zbog moje „navike“. Međutim, kvalitet mojih fotografija nije opao, ali sve manje sam bio pouzdan, naročito kada su u pitanju sastanci ili rokovi za snimanje i slanje fotografija. I na kraju je telefon prestao da zvoni…

Posle svega, rešio je da se okane poroka. Meditacija i joga pomogli su mu, kako je isticao, da nikada više ne posegne za alkoholom i drogom.

Turbulentan život umetnika ovekovečio je u Barnabi Klej u filmu „Shot! The Psycho-Spiritual Mantra of Rock“. Uoči premijere filma sam Rok ga je posvetio „večnim genijima – Dejvidu Bouviju i Luu Ridu“.

– Kada sam bio u finansijskim problemima, upravo su mi oni pomogli. Kupovali su moje printove. A kada sam bio u bolnici da ugradim bajpas prvi buketi cveća koji su me čekali u sobi bili su oni od Rida i Bouvija – govorio je za magazin „Rolingstoun“ pre četiri godine.

Mik Rok Foto:Tanjug/AP Photo

Radio je i na filmu, objavio je nekoliko knjiga svojih kultnih fotografija, a napravio je i dokumentarni serijal „On the Record With Mick Rock“.

Živeo je u Njujorku, na Steten ajlendu sa suprugom Pati i ćerkom Natali. Nedavno je izjavio da su mu ponuđeni milioni za njegovu fotografsku arhivu.

– Što ne bih inkasirao nešto na Bobu Dilanu, zapitao sam se, ali koliko god da je ponuda bila primamljiva, neću to sada uraditi. Kada se to desi planiram da ostavim i neka sredstva mom koledžu, jer sam tu naučio kako da budem nestašan dečko

Bonus video:

Jadran Lazić u društvu zvezda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar