Fil Spektor umro u zatvoru u 81. godini

Kultura 17. jan. 202117:24 > 19:43
Podeli:
Fil Spektor Foto: GABRIEL BOUYS / AFP / Profimedia

Slavni muzički producent Fil Spektor, poznat po "zvučnom zidu" i radu sa mnogim muzičkih legendama, preminuo je danas u 81. godini u zatvoru u Kaliforniji, gde je više od decenije bio zbog ubistva, prenose svetski mediji.

Američki producent, muzičar i autor pesama Fil Spektor koji je svojim „zvučnim zidom“ transformisao popularnu muziku u drugoj polovini 20. veka preminuo je u zatvoru u Kaliforniji, potvrđeno je zvanično iz ove ustanove, a navodi se da je umro prirodnom smrću.

Spektor, rođen 1939. godine u Bronksu, karijeru je počeo kao gitarista u bendovima s kraja pedesetih godina, ali se brzo okrenuo produkciji i praktično je izumeo svoj „potpis“ nazvan „zvučni zid“.

Smatra se jednim od najuticajnijih producenata u popularnoj muzici, a radio je sa mnogim značajnim muzičarima i zvezdama soula, rokenrola i pop muzike.

Njegova ruka za miksetom čuje se u prvoj verziji pesme „Twist and Shout“ (Top Notes), hitovima poput „Be My Babe“ (The Ronettes), pesmi „River Deep Mountain High“ (Ajk i Tina Tarner) koju je, inače, smatrao svojim najboljim delom, on je zaslužan za zvuk evergrina „You’ve Lost Your Lovin Feelin“ (Righteous Brothers), producirao je pesme iz poslednje godine Bitlsa, a kasnije i solo albume Džona Lenona i Džordža Harisona, „Death of the Ladies Man“ Lenarda Koena, pesme Ramonsa…

Nakon dve decenije „polupenzije“, od ranih osamdesetih do kraja milenijuma, tokom kojih je njegov uticaj na nove generacije muzičara i producenata samo rastao, ponovo se vratio za miks-pult, a poslednji njegov rad bio je na albumu „Silence Is Easy“ grupe Starsailor 2003. godine.

Iste godine je u njegovoj vili u Alhambri u Kaliforniji glumica Lana Klarkson pronađena mrtva, sa prostrelnim ranama nanetim pištoljem. Spektor je prvo tvrdio da je u pitanju nesrećan slučaj, ali je šest godina kasnije, nakon dugih procesa, osuđen za 19 godina zatvora za ubistvo.

Kaznu je služio u zatvoru u Kaliforniji, gde je i preminuo.

Komentari

Vaš komentar