En Rajs Anne Rice
En Rajs Foto:Joe Scarnici / Getty images / Profimedia

Američka književnica En Rajs, najpoznatija po delu "Intervju sa vampirom", preminula je u 81. godini, preneli su svetski mediji.

Autorka četrdesetak romana i zbirki priča preminula je od komplikacija, koje su usledile nakon šloga u svom domu, saopštila je njena porodica.

En Rajs je tokom karijere prodala više od 150 miliona knjiga, podseća BBC.

Rođena je u Nju Orleansu 4. oktobra 1941. godine, a kada se preselila u San Francisko počela je da piše. I već sa prvim romanom „Intervju sa vampirom“, koji je objavljen 1976. godine, doživela je ogroman uspeh. Roman je odmah postao bestseler, a dvadesetak godina kasnije delo Rajsove je ekranizovano. Naime, sineasta Nil Džordan napravio je adaptaciju romana, poverivši glavne uloge Tomu Kruzu i Bredu Pitu. I film je te 1994. godine imao ogroman uspeh na boksofisu, a i kritičari su ga ocenili više nego pozitivno. Imao je dve nominacije za Oskara, a tada mlada Kirsten Danst je bila u trci za najbolju žensku epizodnu ulogu u ovom ostvarenju za priznanje Zlatni globus.

Veliki uspeh romana spisateljicu je ponukao da nastavi da se bavi vampirima, kao glavnim lajtmotivom. Tako je nastao „Vampirski serijal“ u okviru kojeg je objavila petnaestak dela.

Nije „Intervju sa vampirom“ jedino delo Rajsove koje je ekranizovano. Još jedna knjiga iz njenog „Vampirskog serijala“ – „Kraljica prokletih“ pretočena je u film, u kome su igrali Stjuart Taunzend, Vinsent Perez i pevačica Alija, kojoj je to bilo poslednje pojavljivanje na filmu pre tragične pogibije.

Dela američke spisateljice su pretočena i u scenske komade. Tako je pre petnaestak godina na Brodveju izveden mjuzikl „Lestat“, rađen opet po knjigama iz „Vampirskog serijala“, za koji su muziku komponovali Elton Džon i Berni Tupin, a mediji su spekulisali da će se njen književni serijal pretvoriti i u TV seriju.

En Rajs je pisala i erotske romane, ali pod pseudonimom En Rempling i En Rokelar.

Bonus video:

Atmosfera na Noći knjiga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar