Robert Downey, Sr. and Robert Downey Jr
Otac i sin, Robert Dauni Senior i Džunior Foto: Dave Allocca / INSTAR Images / Profimedia

Moj tata bio je istinski buntovni filmski stvaralac, reči su kojima se slavni holivudski glumac Robert Dauni Džunior oprostio od svog oca, takođe glumca i reditelja Roberta Daunija Seniora koji je preminuo u 86. godini posle duge i teške bolesti.

„Tata je umro mirno, u snu, posle godina i godina surove bitke sa Parkinsonovom bolešću… Uprkos svemu, bio je neverovatno optimističan“, napisao je Robert Dauni Džunior na društvenim mrežama.

Poželevši da „otac počiva u miru“, Dauni Džunior je težak trenutak pokušao da „razveje“ uz malo humora, navevši:

„Prema proračunima moje maćehe Rozmari u srećnom braku živeli su više od 2.000 godina…“

Robert Dauni Senior preminuo je 7. jula u 86. godini u Njujorku nakon nekoliko godina borbe sa Parkinsonovom bolešću, preneo je BBC. Glumac, scenarista i reditelj ostaće upamćen kao vodeća figura nezavisnog američkog filma, naročito tokom pete i šeste decenije 20. veka.

Rođeni Njujorčanin, Robert Dauni Senior je služio vojsku, igrao bejzbol u nižerazrednim ligama, bio bokserski šampion i postao dramski pisac za produkcije na Of Brodveju i to kada mu je bilo samo 22 godine.

Pisao je i režirao klasike, kakvi su „Balls Bluff“ (1961), „Babo 73“ (1964), „Chafed Elbows“ (1966), „No More Excuses (1968)“, „Putney Swope“ (1969), ostvarenje koje je uvršćeno u američki Nacionalni registar filmova, i „Greaser’s Palace“ (1972). Ta poslednja dva filma, po oceni stručne javnosti, utrla su put generacijama filmskih stvaralaca.

Međutim, početkom sedamdesetih, zbog problema sa porocima, njegova do tada plodna karijera kreće da se survava.

Publika ga pamti kao glumca po ulogama u filmovima „Noći bugija“, „Magnolija“ i „Živeti i umreti u Los Anđelesu“.

Poslednji put na velikom platnu pojavio se pre tačno jedne decenije u filmu „The Tower Heist“, u kojem je igrao uz Edija Marfija, Bena Stilera i Kejsija Afleka. A poslednji film „Hugo Pool“ režirao je još 1997, ali je 2005. potpisao dokumentarac „Rittenhouse Square“.

Holivud je užasno mesto

Robert Dauni Senior ženio se tri puta. U braku sa prvom suprugom, glumicom Elsi En Dauni dobio je dvoje dece, Roberta Daunija Džuniora i Elison Dauni, koji su se oboje, poput roditelja, otisnuli u glumačke vode. I druga supruga Laura Ernst bila je glumica, dok je od 1998. bio u braku sa poznatom spisateljicom Rozmari Rodžers.

Uprkos slavi, trudio se da svoj privatan život čuva van preteranog domašaja javnosti, a kada se njegov sin, Robert Dauni Džunior suočio sa krivičnim gonjenjem zbog posedovanja kokaina, samo je rekao:

„Život je previše lak kada si filmska zvezda. Ljudi će raditi šta god ti hoćeš i truditi se da ti nabave ono što ti je potrebno. Holivud je užasno mesto!“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar