Žan Pol Belmondo Jean-Paul Belmondo
Žan Pol Belmondo i Džejn Siberg Foto: United Archives /Topfoto / Topfoto / Profimedia

Legendarni francuski glumac Žan Pol Belmondo preminuo je u 89. godini, u svojoj kući u Parizu, javljaju francuski mediji.

Slavni francuski glumac Žan-Pol Belmondo preminuo je u 89. godini, potvrdio je njegov advokat, a javlja „France 24“.

Proslavio se ulogama šezdesetih godina prošlog veka u filmovima francuskog novog talasa i bio je popularan glumac u celom svetu. Posebno su upečatljive njegove role u ostvarenjima „Do poslednjeg daha“, „Čovek iz Rija“ i „Ludi Pjero“.

I tokom naredne decenije godina prošlog veka, njegovi akcioni filmovi punili su blagajne bioskopa širom sveta. Poznata su ostvarenja „Borsalino“, „Čovek iz Akapulka“, „Naslednik“, „Nepopravljivi“ i drugi…

Žan Pol Belmondo Jean-Paul Belmondo
Žan Pol Belmondo i Ana Karina Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Belmondo je rođen 9. aprila davne 1933. godine u predgrađu Pariza, a njegov otac Pol Belmondo, sin siromašnih Italijana sa Sicilije, bio je uspešan vajar koji je za života dobio nekoliko značajnih francuskih umetničkih priznanja.

 

Belmondo je kao tinejdžer pohađao elitne privatne škole, ali mu učenje nije išlo. Više je interesovanja pokazivao za sport.

Od francuske publike, dobio je nadimak Bebel. Njegovo izmučeno lice bilo je u kontrastu sa isklesanom pojavom Alena Delona, njegovog najvećeg filmskog rivala sa kojim je često zajedno glumio. Godine 1988. Belmondo je nagrađen nagradom“Cezar“ (fracuski ekvivalent „Oskara“), ali odbio je da prihvati nagradu.

Žan Pol Belmondo Jean-Paul Belmondo
Žan Pol Belmondo i Alen Delon Foto: ADEL PRODUCTIONS – Album / Album / Profimedia

Poput Delona, bio je ključna figura izuzetne generacije evropskog filmskog stvaralaštva.

Tokom celog života bio je poznat kao veliki zavodnik, a posebno je bio „slab“ na mlađe žene.

Oženio se u dvadesetoj godini, a do tridesete imao je troje dece – dve ćerke i sina. Njegov brak je raskinut 1965. godine – supruga mu nije oprostila romansu sa Ursulom Andres.

Žan Pol Belmondo Jean-Paul Belmondo
Žan Pol Belmondo Foto: SYLVAIN LEFEVRE / AFP / Profimedia

Pre samo tri nedelje fotografisan je nasmejan na proslavi svog 88. rođendana, okružen sa svojom decom i unucima, uključujući i najmlađu ćerku 17-godišnju Stelu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare