Foto: Promo

U okviru ciklusa francusko-srpskih razgovora o medijima, nakon debate o senzacionalizmu i tabloidima, ovoga puta tema je "Novinarstvo pred izazovima savremenih tehnologija".

Novinarstvo je danas suočeno sa tehnološkim promenama koje postavljaju nove izazove. Nove tehnologije su oduvek usmeravale razvoj novinarstva, od štamparske mašine, preko rotacionih presa, radija, televizije, do interneta i pametnih telefona koji su omogućili korišćenje medija u bilo kom trenutku i bilo gde. Danas, veštačka inteligencija najavljuje nove transformacije u novinarstvu… Kako ih integrisati u obrazovanje novih generacija novinara?

Kakvi će biti naši mediji sutra? Da bi se odgovorilo na to pitanje, trebalo bi razmotriti tehnološki napredak. Tehnologija rađa nove žurnalističke forme produkcije, distribucije i konzumiranja, ali takođe i stimuliše maštu izazivajući uporedo podozrivost i fascinaciju. Bojazan da razvoj tehologije vodi ka ukidanju novinarstva ide uporedo sa nadom da će taj razvoj doprineti rešavanju njegovih savremenih problema.

O svim ovim pitanjima razgovaraće se u utorak 11. juna od 18 sati u Francuskom institutu, Knez Mihailova 31. Učesnik iz Francuske je profesor Loik Laroš koji predaje na Katoličkom univerzitetu u Lilu. Učesnici iz Srbije su: prof. dr Goran Bulatović, prof. dr Ljiljana Bulatović, Zoran Panović, programski direktor Demostata. Razgovor vodi Marija Simojlović (Fakultet za medije i komunikacije, Beograd).

Razgovor će se voditi na srpskom i francuskom, uz obezbeđen prevod. Ulaz je slobodan.

Loik Laroš (Loïc Laroche) doktorirao je istoriju na Univerzitetu Pariz 1 Panteon-Sorbona. Predaje savremenu istoriju na Katoličkom univerzitetu u Lilu, odgovoran je za master studijski program Novinarstvo i Istorija. Član je MUSE laboratorije (KomMUnikacija, Društvo, Okolina / Katolički univerzitet u Lilu) i član laboratorije IDHES- Institutcije i istorijske dinamike ekonomije i društva (Univerzitet Pariz 1 Panteon-Sorbona). Njegova istraživanja su fokusirana na medije i na Sjedinjene Države, pre svega na dnevne novine Le Monde, New-York Times, kao i na kulturne ratove u američkim medijima i na razvoj okvira novinarskog diskursa u SAD.

Autor je dela Le journal Le Monde et les Etats-Unis : de Roosevelt à Obama (Le Monde i SAD : od Ruzvelta do Obame).

Nakon Beograda, profesor Loik Laroš učestvovaće u razgovorima u Nišu – u sredu 12. juna. Najpre je planirano njegovo predavanje na temu Prilagodjavanje novinarskog sadrzaja novom digitalnom okruženju u Francuskoj, koje će održati na Odseku za žurnalistiku niškog Filozofskog fakulteta (u 14 sati). Potom će, od 17h15, u sali Motorola Naučno-tehnološkog parka (Aleksandra Medvedeva 2a), učestvovati u razgovoru na temu Uloge novih tehnologija u radu lokalnih medija, koji će voditi novinarka Miljana Jeremić (MIRC). Prevod sa francuskog je obezbeđen.

Organizatori ovih francusko-srpskih razgovora u Beogradu i Nišu su: Francuski institut u Srbiji, Fakultet za medije i komunikacije (FMK) Beograd, Filozofski fakultet u Nišu, Media & Reform centar Niš (MIRC).

Bonus video: Knjiga „Naše priče“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar