Film Jasmile Žbanić o Srebrenici na Venecijanskom festivalu

Kultura 28. jul. 202016:02 > 16:52
Podeli:
"Quo vadis, Aida", Foto: promo

Film "Quo vadis, Aida" (Kuda ideš, Aida) bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić o zločinu u Srebrenici biće premijerno prikazan u glavnom programu 77. Filmskog festivala u Veneciji, koji će biti održan od 2. do 12. septembra.

Zbog pandemije koronavirusa 77. Filmski festival u Veneciji obuhvatiće manji broj filmova, kao i projekcije na internetu.
Direktor festivala Alberto Barbera najavio je više od 50 filmova koji će biti prikazani na tradicionalnim lokacijama, a među 18 ostvarenja koja će se takmičiti za nagradu „Zlatni lav“ nalazi se i „Quo vadis, Aida“, prenosi portal Klix.ba.

Radnja filma Jasmile Žbanić odigrava se u leto 1995. u Bosni. Prema sinopsisu, Aida radi kao prevodilac u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

Jasna Đuričić u filmu Jasmile Žbanić, Foto: promo

„Kada srpska vojska uđe u grad, 30.000 stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a. Uverena je da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni“, navedeno je u opisu filma.

Jasmila Žbanić izjavila da je film posvećen „ženama Srebrenice i njihovim ubijenim sinovima, muževima, braći, rođacima, komšijama…njih 8.372“, prenosi portal „Klix.ba“

„Biti izabran za Venecijanski filmski festival je za nas velika nagrada. Kao jedan od najvažnijih svetskih filmskih događaja festival će omogućiti da film gleda veliki broj ljudi, a to je upravo ono što smo želeli. Nadamo se da će i u regiji film izazvati veću empatiju i bolje razumevanje među ljudima“, istakla je Žbanić.

Glavne uloge tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Rejmond Tiri, Johan Heldenberg, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler, Dino Bajrović i drugi.

Kako smo već objavili, novi film Ivana Ikića „Oaza“ imaće svetsku premijeru u okviru prestižnog programa „Dani autora“ („Le Giornate degli Autori“) Venecijanskog filmskog festivala.

Komentari

Vaš komentar