Predstava Edip Foto: Nebojsa Babic

Nagrada “Ardalion” za najbolju predstavu 28. JPF "Bez prevoda“ dodeljena je predstavi "Edip" Jugoslovenskog dramskog pozorišta za "osobeno tumačenje klasike na savremen način“, saopštio je sinoć Žiri Festivala u Užicu.

“Ardalion” za najbolju režiju pripao je Veljku Mićunoviću za predstavu “Očevi i oci” Narodnog pozorišta u Beogradu.

Veljko Mićunović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U obrazloženju žiri navodi da je „Mićunovićeva režija precizna i osobena u kontekstu tumačenja savremenog romana prevedenog na dramski jezik sa posebnom posvećenošću likovima prelomne istorijske epohe“.

Stručni žiri, kojem je predsedavao Miodrag Tabački, scenograf, kostimograf i univerzitetski profesor, nagradu Ardalion za najbolju žensku ulogu dodelio je Vanji Ejdus za ulogu Elizabete Medaković u predstavi “Očevi i oci”, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Milanu Mariću za lik Edipa u istoimenoj predstavi JDP-a.

Ivanki Vani Prelević pripala je nagrada za scenografiju predstave “Nesporazum” Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, dok je Ardalion za najbolju kostimografiju dodeljena Mariji Marković Milojev za kostime u predstave Edip (JDP) i Očevi i oci (Narodno pozorište Beograd).

„Očevi i oci“ Foto: Nebojša Babić/Narodno pozorište u Beogradu

Nagrada za epizodnu ulogu pripala je Seni Đorović za ulogu Nanke u predstavi “Očevi i oci”, dok je nagradu za najboljeg mladog glumca i Nagradu Politike „Avdo Mujčinović“ poneo Aleksandar Vučković za ulogu Mihaila Medakovića u istoj predstavi.

Specijalna nagrada “Ardalion” dodeljena je ansamblu predstave “Naš razred” Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba za kolektivnu glumačku igru.

– Moj lični utisak je da je Festival bio veoma uspešan, da su predstave bile drugačije, zanimljive, inovativne, iz različitih krajeva, ali jednako intrigantne za sve nas – rekao je Miodrag Tabački, predsednik Žirija i dodao da su i uloge i režija bili izvanredni.

Miodrag Tabački Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kulturolog i član Žirija Miloš Latinović istakao je da je izuzetno zadovoljan selekcijom ovogodišnjeg pozorišnog festivala u Užicu pre svega jer je u predstavama video inovativnost koju do sada nije ni zamišljao da postoji u nekim nacionalnim teatrima.

– To je jako značajno a mislim da upravo ovaj Festival ima taj smisao da neguje pre svega tu priču o ovom našem regionu i da malo iskoračuje u tu neku slobodniju formu – izjavio je Latinović.

Bonus video: Predstava „Putujuće pozorište Šopalović“ JDP-a pozdravljena ovacijama u Mariboru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar