"Dalja saradnja je nemoguća": Producenti, predsednica UO Filmskog centra Srbije Jelena Trivan i reditelj Balša Đogo, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Reditelj filma i serije ”Košare” Balša Đogo, kog su producenti Nemanja Mićić i Vladan Anđelković otpustili sa ovog projekta, ne odustaje od borbe da nastavi započeti posao.

On je u novom obraćanju javnosti izneo teške optužbe na račun Mićića i Anđelkovića, čak i to da sprovode “strane obaveštajne interese”. Đogo tvrdi da film o Košarama radi producent  “koji se javno hvali da je podmitio mnoge državne funkcionere” i ne samo to.

“Da je deo neformalnih paradržavnih agentura i da time plaši one koji odbijaju da budu podmićeni, da je simpatizer Mila Đukanovića”, napisao je Đogo na svom Fejsbuk profilu naglasivši da na drugoj strani postoje dokazi da se umetnički deo posla radi valjano i da država mora “da preuzme i odgovornost”.

“Ne bojim se pretnji ni špijuna, mogla bi ih pojesti sve, za doručak jedna smena naših vatrogasaca , da ne pominjem podršku oficira naše vojske koje sam imao čast da upoznam i priliku da sarađujem sa njima. I graničare veterane, one najbolje .”

Foto: Facebook/Balsa Djogo

Neću nikakve nagodbe na silu, kaže Đogo i poručuje:

“Ma koliko vi bili uvereni da ćete obmanama ostvariti privatni poslovni ćar po cenu da unizite srpske junake, nećete u tome uspeti. Sa pravom se može sumnjati da ostvarujete pored enormnog profita i strane obaveštajne interese. Ovo nije nikakvo preterivanje i to treba da zna svako od onih koji budu učestvovali u raspletu ovog spora od velikog drżavnog interesa. Da ne bi i na njih pala sumnja kako su i oni uzeli novac od ovih koji se toliko hvale da ga svima daju. Ne verujem u to, mislim da ga kao svaki bleferi samo trpaju u svoje džepove”.

Iz Filmskog centra Srbije su potvrdili za naš portal da bi sledeće nedelje trebalo da bude održana medijacija povodom novonastalog spora, uz učešće Đoga i producenata iz kompanije “Omega Production”.

Vladan Anđelković i Nemanja Mićić producenti „Košara“, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Đogo kaže da će tražiti reviziju troškova.

“Imam pravo da po ugovoru sa Filmskim centrom Srbije tražim reviziju svih troškova iz budžeta, od 430 hiljada evra koje su nam date. Kao i iz Telekomovog budžeta za 14 epizoda serije i film.”

U filmu igraju Jovan Jovanović, Svetozar Cvetković, Viktor Savić, Luka Grbić, Nikola Kojo, Milica Stefanović, Miloš Samolov, Mladen Sovilj, Milena Radulović, Milorad Kapor, Miloš Biković, Aleksandar Radojičić…

Niko od njih se do sada nije oglašavao povodom nesporazuma reditelja i producenata, dok Đogo tvrdi da oni neće igrati ako on ne bude režirao.

“Čak i za ovo što smo snimili nisu potpisali sve ugovore sa glumcima jer su bili lenji”, navodi otpušteni reditelj.

Balša Đogo i deo glumačke ekipe Košara, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

On je pozvao Telekom da javno saopšti koliko su novca dali producentima i time, kako navodi, “odbrane čast svoje firme od mogućih sumnji za korupciju.”

“Nemojte molim vas da kažete da je ugovor tajna, a svi iz naše velike filmske zajednice znaju koliko je novca dato jer živimo od njega. I ja znam. I treba dati puno za film i seriju o Košarama. Hvala vam za tu poslovnu odluku. Samo neka još i producenti kažu gde je taj novac. Koliko je i zašto do sada potrošeno pošto je spor nastao i oko toga. Ja nisam vanredni, dobrovoljni poreski činovnik nego reditelj koji radi u interesu vaše kuće.

Pročitajte još:

I na kraju upoznao sam mnogo ljudi koji blefiraju da neko stoji iza njih, i koji ponavljaju pesmicu ‘jel’ znaš ti ko sam ja’. Znam, ali znam i ko sam ja. Zato se bavim umetnošću”, zaključio je u svom novom obraćanju balsa Đogo.

U prethodnim obraćanjima on je otkrio da je snimanje prekinuto jer mu je traženo da promeni scenario i učini ga ‘lakšim’ da mogu da se snime i film i serija za četiri-pet dana po epizodi”, na šta on, kako je rekao, nije želeo da pristine.

Ubrzo je stigao odgovor od producenata koji su saopštili da Đogo vise nije reditelj filma i serije “Košare”, kao i to da će u narednim danima biti saopšteno ime njegovog naslednika.

Na to je Đogo poručio da će tužiti svakog ko preuzme snimanje filma po njegovom scenariju i pozvao producente da kažu koliko su novca uzeli od Košara.

Film “Košare” se, kako je najavljeno u junu na konferenciji u Vladi Srbije, bavi bitkom na Košarama 1999. godine kada su vojnike Vojske Jugoslavije u karauli na Kosovu napale jedinice OVK i snage NATO koje su u to vreme bombardovale Srbiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare