Viktor Savić igra u filmu i seriji "Košare", Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Nesuglasice reditelja Balše Đoga i producenata filma "Košare" mogle bi da budu rešene nakon što su i jedna i druga strana zatražile posredovanje Filmskog centra Srbije, a medijacija je dogovorena za sledeću nedelju, saznaje portal Nova.rs u FCS.

Snimanje filma „Košare“ je prekinuto, a reditelj Balša Đogo i producenti filma Nemanja Mićić i Vladan Anđelković iz kuće „Omega Production“ već danima unazad iznose u javnost nesuglasice izbile tokom rada na ovom projektu.

Prvo je Đogo na svom Fejsbuk profilu objavio da mu je od producenata stigao „ultimativni zahtev da promeni scenario i učini ga ‘lakšim’ da mogu da se snime i film i serija za četiri-pet dana po epizodi“, na šta on, kako je rekao, nije želeo da pristane, dodajući da su ga čitali „svi u ministarstvima, sve komisije, glumci i borci sa Košara, i svi su stali iza njega“.

Mićić i Anđelković na to su odgovorili da su odlučili da prekinu dalju saradnju sa Đogom i najavili da će predstaviti novog reditelja, navodeći da su „sedam godina temeljno razvijali ideju o filmu“, da su u procesu rada „naišli na teškoće i izazove koji su rasli i pored njihovih napora da ih prevaziđu“, te da „kao neko ko je direktno odgovoran za uspeh i realizaciju ovog projekta nisu želeli da dopuste da bilo čije odluke i ponašanje ugrožavaju proces rada i krajnji rezultat“, dodajući da je snimanje filma o Košarama „projekat veći od svih nas i veći od bilo kog pojedinca“.

Deo ekipe filma Košare na konferenciji za medije u Vladi Srbije, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Đogo, inače i jedan od koscenarista filma, uzvratio je da po njegovom ugovoru sa producentima „taj scenario može raditi samo on kao reditelj“, unapred obaveštavajući kolege koje bi se eventualno prihvatile režije da će ih u tom slučaju „tužiti za povredu autorskih prava“ i, između ostalog, pozvao producente da „kažu koliko su para uzeli od Košara“.

U međuvremenu su i reditelj i producenti zatražili medijaciju Filmskog centra Srbije. „Košarama“ je na konkursu FCS za sufinansiranje filmova sa temom od nacionalnog značaja odobreno 50 miliona dinara i ovoj ustanovi je, kako je za naš portal rekao direktor Gordan Matić, „stalo da film bude što bolji“, da se radi o projektu od nacionalnog značaja i da medijacijom „žele da zaštite i uloženi novac, i reditelja, i producente“.

Ugovorom obavezani da pokušaju da se dogovore

– Medijaciju su zatražili i reditelj Balša Đogo i producenti iz „Omega Production“. To će se, verovatno, dogoditi sredinom sledeće nedelje. Ponudićemo im tri termina, da se nađe mogućnost da se obe strane susretnu sa našim advokatima. Medijacija je predviđena i ugovorima koje je Filmski centar Srbije potpisao sa rediteljem i producentima – kaže Matić.

Za slučaj da neka od strana ne pristane na medijaciju, to se tretira kao kršenje ugovora i za to postoje i reperkusije u vidu zabrane prijavljivanje na konkurse Filmskog centra u naredne tri ili pet godina, što svakako nije u interesu ni Đogu ni producentskom dvojcu, s obzirom na to da je i njemu i njima to debitantski film.

Gordan Matić/Foto Bojan Petrović/Kombank Dvorana

U Filmskom centru navode i da im je žao što su razmirice eskalirale, ali se nadaju da će rešenje biti iznađeno.

– Ovo nije naša prva medijacija, od kad sam ja na ovom mestu imali smo ih četiri, sa rediteljima, producentima, montažerima… i sve su uspešno završene. Gledamo da se nađe najbolje rešenje i nastavi se saradnja, a to jeste izvodljivo, bez obzira na njihove privatne odnose – kaže Matić.

Pročitajte još:

Na pitanje koje se nameće, s obzirom na prilično žestoko uzajamno optuživanje u javnosti poslednjih dana, šta ako posredovanje u pronalaženju dogovora ne uspe, Matić kaže da se to do sada u FCS, prema njegovim iskustvima, nije dešavalo, ali da za svaku opciju postoji pravni okvir.

– Na medijacijama se obema stranama ponude rešenja i da im se rok da o njima razmisle. Osim toga, i od njih se traže predlozi kako da se nepovoljna situacija prevaziđe. Postoji širok dijapazon alata da se to reši. Treba reći i to da ovakva razmimoilaženja nisu specifičnost srpskog filma, toga ima i u kinematografijama većima od naše, čak i više – zaključuje Matić.

Glumci se suzdržavaju od komentara

Snimanje „Košara“ po scenariju Đorđa Milosavljevića, Strahinje Radetića i Balše Đoga počelo je sredinom jula u Leskovcu i okolini, a uloge u filmu igraju Jovan Jovanović, Svetozar Cvetković, Viktor Savić, Luka Grbić, Nikola Kojo, Milica Stefanović, Miloš Samolov, Mladen Sovilj, Milena Radulović, Milorad Kapor, Miloš Biković, Aleksandar Radojičić…

Glumci sa kojima smo razgovarali nisu želeli da govore o prekidu snimanja i nesuglasicama između reditelja i producenata.

Film se, kako je najavljeno u junu na konferenciji u Vladi Srbije, bavi bitkom na Košarama 1999. godine kada su vojnike Vojske Jugoslavije u karauli na Kosovu napale jedinice OVK i snage NATO koje su u to vreme bombardovale Srbiju. Đogo je prethodno režirao seriju „Pet“ i nekoliko epizoda „Pozorišta u kući“, a bio je i pomoćnik reditelja na brojnim serijama i filmovima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare