"Smenjeni" reditelj Balša Đogo i glumac Svetozar Cvetković na konferenciji za medije u Vladi Srbije pred početak snimanja,, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Odlučili smo da ne nastavimo dalju saradnju sa rediteljem Balšom Đogom, čiji smo honorar u potpunosti isplatili i kome se zahvaljujemo na dosadašnjem radu, saopštili su Nemanja Mićić i Vladan Anđelković iz kuće "Omega prodakšn", producenti filma "Košare", u pisanom saopštenju dostavljenom u utorak uveče našoj redakciji.

Odgovor dvojice producenata filma „Košare“ usledio je nakon što je reditelj Balša Đogo objavio na svom Fejsbuk profilu da mu je od njih „stigao ultimativni zahtev da promeni scenario i da ga učini u toj meri ‘lakšim’ da mogu da se snime i film i serija za četiri-pet dana po epizodi, a svi u našem poslu znaju da je to tempo rada brži nego na sitkomu u studiju“, na šta on, kako je rekao, nije želeo da pristane.

„Nismo ni prvi ni poslednji koji su malo ostali iza plana, ali to je toliko normalno na početku snimanja i stalno se dešava u našem poslu. Ali, niko ne zaustavlja snimanja, ne menja reditelja, celu ekipu, scenario i glumce. Naš scenario su čitali svi u ministarstvima, sve komisije, glumci i borci sa Košara, i svi su stali iza njega. Svideo im se, jer je ličan i nikome ne drži lekcije, ne arbitrira o nesreći ljudi koji su branili svoju zemlju, i ne damo ga nekima koji o tome ni približno ne misle kao mi“, napisao je Đogo između ostalog.

Balša Đogo, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Međutim, Mićić i Anđelković ističu da je „ovaj projekat veći od svih nas, i veći od bilo kog pojedinca“.

„Naša ideja da se snimi film o bitki na Košarama nastala je pre sedam godina, i tokom celog perioda temeljno smo je razvijali, trudeći se da ugleda svetlost dana i da bude neka vrsta umetničkog spomenika na žrtve, na borce i na jednu od najherojskijih priča u skorijoj srpskoj prošlosti. Prošle godine, naša produkcija, ‘Omega production’, pobedila je na konkursu Filmskog centra Srbije sa projektom ‘Košare’ čiji je autor Đorđe Milosavljević. Doživeli smo to kao veliku čast i obavezu da istinito i verno ispričamo priču o junaštvu boraca sa Košara“, navodi se u pisanoj reakciji dvojice producenata.

Oni napominju da su „ulogu reditelja poverili Balši Đogu, verujući da će zajedno uraditi veliku i važnu stvar“.

„Nažalost, u procesu rada naišli smo na teškoće i izazove koji su rasli i pored naših napora da ih prevaziđemo. Kao neko ko je direktno odgovoran za uspeh i realizaciju ovog projekta, nismo želeli da dopustimo da bilo čije odluke i ponašanje ugrožavaju proces rada i krajnji rezultat. Zbog toga smo odlučili da ne nastavimo dalju saradnju sa rediteljem, čiji smo honorar u potpunosti isplatili i kome se zahvaljujemo na dosadašnjem radu“, navode Mićić i Anđelković.

Producentski dvojac „garantuje jednaki kvalitet“ kakvom su, kako ističu, težili od prvog dana.

„Dalja saradnja je nemoguća“: Producenti, predsednica UO Filmskog centra Srbije Jelena Trivan i reditelj Balša Đogo, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

„Ovaj projekat je oda hrabrosti i požrtvovanosti koju su junaci sa Košara pokazali. Najmanje što učesnici projekta mogu da učine jeste da se uzdrže od iznošenja neistina, poluinformacija i bilo kakvih nesuglasica u medije, jer verujemo da se time nanosi šteta i unižava sve ono što se desilo 1999. godine na karauli. Na to nemamo pravo. Naša namera i dalje ostaje da u predviđenom roku završimo film i seriju, i na taj način delom ispunimo dug prema borcima sa Košara, kao i prema institucijama koje su stale iza ovako značajnog projekta, i da ga zajedno prikažemo domaćoj i svetskoj javnosti. U isto vreme, i u novonastalim okolnostima garantujemo jednaki kvalitet kakvom smo težili i kada smo prvog dana počeli o ovom projektu da razmišljamo, a potom i da ga realizujemo. Uvereni smo da će ekranizacija ovog događaja biti vredna i dostojna u svakom smislu onoga što se na Košarama dogodilo“, navode producenti, zahvaljujući se „svim članovima ekipe koji su pokazali ogromno razumevanje za situaciju i spremnost da nastave snimanje filma“.

„U narednih nekoliko dana ćemo javnosti predstaviti novog reditelja i nastavljamo da radimo na projektu na koji ćemo svi da budemo ponosni“, zaključuju Mićić i Anđelković.

Juče popodne, nakon što je Đogo objavio svoje viđenje, u Filmskom centru Srbije izrazili su spremnost da posreduju u razgovorima između reditelja i producentskog dvojca.

„Stalo nam je da film ‘Košare’ bude što bolji i posredovali bismo u razgovorima između reditelja Balše Đoga i producenata da bi se snimanje nastavilo“, rekli su u Filmskom centru Srbije, dodajući da medijaciju ni reditelj ni producenti nisu tražili.

Iza „Košara“ stala i država: Snimanje filma najavljeno je u Vladi Srbije Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

– Promene u ekipi, budžetu ili nazivu filma takođe se prijavljuju Filmskom centru Srbije, tako da očekujemo da će nam se javiti. Ovo nije prvi put da se dešavaju razmimoilaženja između autora i producenata, dešavalo se to i sa nekoliko drugih ostvarenja. Dosadašnje medijacije su uvek uspevale. Tema filma „Košare“ je osetljiva, radi se o projektu od nacionalnog značaja, i u njega je uložen novac poreskih obveznika. Želimo stoga da zaštitimo i uloženi novac, i reditelja, i producente – rekao je Gordan Matić, direktor FCS.

Snimanje „Košara“ po scenariju Đorđa Milosavljevića, Strahinje Radetića i Balše Đoga počelo je sredinom jula u Leskovcu i okolini, a uloge u filmu igraju Jovan Jovanović, Svetozar Cvetković, Viktor Savić, Luka Grbić, Nikola Kojo, Milica Stefanović, Miloš Samolov, Mladen Sovilj, Milena Radulović, Milorad Kapor, Miloš Biković, Aleksandar Radojičić…

Film se, kako je najavljeno u junu na konferenciji u Vladi Srbije, bavi bitkom na Košarama 1999. godine kada su vojnike Vojske Jugoslavije u karauli na Kosovu napale jedinice OVK i snage NATO koje su u to vreme bombardovale Srbiju. Balši Đogu, reditelju serije „Pet“ i nekoliko epizoda „Pozorišta u kući“ ovo je debitantski igrani film. Prethodno je bio i pomoćnik reditelja na brojnim serijama i filmovima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare