Deo ekipe filma "Košare", Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Stigao mi je njihov ultimativni zahtev da promenim scenario i da ga učinim u toj meri "lakšim" da može da se snime i film i serija za četiri-pet dana po epizodi, poručio reditelj filma „Košare“ Balša Đogo.

Snimanje filma „Košare“, koje je najavljeno u Vladi Srbije pre nešto više od dva meseca, prekinuto je zbog nesporazuma između reditelja Balše Đoga i producenata Nemanje Mićića i Vladana Anđelkovića.

Ovu informaciju obelodanio je Đogo na svom Fejsbuk profilu istakavši da je pomenuti producentski dvojac tražio od njega da koriguje scenario na šta on ne pristaje.

Producentski deo „Košara“, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

“Dragi prijatelji, borci sa Košara, pripadnici 53. Graničnog bataljona i ostalih jedinica (znate vi koji ste), oficiri policije i vojske, glumci, i svi ostali moji saradnici u ekipi: 23. jula dvojica mojih producenata, Nemanja Mićić i Vladan Anđelković su prekinuli na nekoliko dana snimanja filma i TV serije „Košare“ dok ne pojačaju, po njihovim rečima, ekipu. Pojačanja su u narednim danima stigla i nastavili smo sa radom, ali je u isto vreme stigao njihov ultimativni zahtev meni da promenim scenario i da ga učinim u toj meri „lakšim“ da može da se snime i film i serija za četiri-pet dana po epizodi, a svi u našem poslu znaju da je to tempo rada brži nego na sitkomu u studiju.

Da ne bude zabune, i ministri, i ministarstva vojske i policije, Generalštab naše vojske i Uprava za vanredne situacije MUP Srbije dali su nam sve besplatno i pomogli nam zaista bratski. Svaki čovek među njima je znao koliko je ovo važno i kolika je naša zajednička odgovornost. Isto tako je sa Filmskim centrom, od njegovog direktora do predsednice Upravnog odbora. Dali su sve od sebe da nam pomognu, a i sada nam daju svu podršku, i za to im hvala u ime ovog filma. Neki su pokušali i da ubede dvojicu momaka – producenata, koji su umislili da su država, sila, i da oni odlučuju u njeno ime, da se urazume. Nisu vredele ni moje iskrene molbe da shvate da smo svi mi ‘državni službenici’ i da ovo nisu njihove pare, nego državne, a oni samo treba da ih potroše na posao, a ne na nešto drugo. Neću da gledam ni u čiji džep i ne zanima me, ali znam da smo od države dobili dovoljno novca da snimimo dva ovakva projekta, a ne neku besmislicu. Biće vremena da kažem i koliko.

Pročitajte još:

Ako budem prinuđen, ja ću i javno to pokazati. Ponosan sam na sve koji su u tome učestvovali i pored svih organizacionih nevolja. Znam svoj posao, i cela ekipa može da svedoči kako sam se borio i izborio sa svakim propustom koji su drugi napravili tih dana. A bilo ih je, i za njih su najviše odgovorni moji producenti. Nismo ni prvi ni poslednji koji su malo ostali iza plana, ali to je toliko normalno na početku snimanja i stalno se dešava u našem poslu. Ali, niko ne zaustavlja snimanja, ne menja reditelja, celu ekipu, scenario i glumce. Naš scenario su čitali svi u ministarstvima, sve komisije, glumci i borci sa Košara, i svi su stali iza njega. Svideo im se, jer je ličan i nikome ne drži lekcije, ne arbitrira o nesreći ljudi koji su branili svoju zemlju, i ne damo ga nekima koji o tome ni približno ne misle kao mi. Biće vremena da objasnim i kako je do saradnje sa Nemanjom Mićićem i Vladanom Anđelkovićem uopšte došlo. Ali, ko može da pretpostavi da će nekome pasti na pamet da se ne ponaša časno na filmu ‘Košare’. A neće ni moći. Kad su ti namere čiste i zadatak jasan iza tebe je uvek sila, i ja znam da je imam iza sebe. Imam vas, heroje sa Košara o kojima snimam ovaj film, imam glumce, ekipu pravih drugara, javnost, i sve čestite ljude, i ne dam posle godinu dana da nas neko pretnjama uguši u tišini. Ovo je naš film, i izborićemo se za njega. Probao sam sve da se naši neprijatelji ovome ne raduju, a bilo ih je dosta, ali izgleda da moramo da se borimo i radimo više od drugih da bi i o nama nešto progovorili. Zato, do pobede. Radimo!”, napisao je Balša Đogo.

Balša Đogo Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Snimanje filma „Košare“ po scenariju Đorđa Milosavljevića, Strahinje Radetića i Balše Đoga počelo je sredinom jula u Leskovcu i okolini. Uloge tumače Jovan Jovanović, Svetozar Cvetković, Viktoru Savić, Luka Grbić, Nikola Kojo, Milica Stefanović, Miloš Samolov, Mladen Sovilj, Milena Radulović, Milorad Kapor, Miloš Biković, Aleksandar Radojičić…
Kako je navedeno na najavnoj konferenciji u Vladi Republike Srbije film se bavi bitkom na Košarama 1999. godine kada su vojnike Vojske Jugoslavije u karauli Košare na Kosovu napale jedinice OVK i snage NATO koje su u to vreme bombardovale našu zemlju. Balši Đogu ovo je debitantski igrani film. Reditelj je serije „Pet“, radio je nekoliko epizoda rimejka „Pozorišta u kući“, bio je pomoćnik reditelja na brojnim serijama i filmovima.

Komentari

Svi komentari (5)