Plakat, Dara iz Jasenovca Foto: MCF MegaComFilm

Magazin "Varajeti", u kom je pre nego što su članovi Američke akademije za filmsku umetnost i nauku glasali za nominacije za nagrade objavljen negativno intoniran tekst o srpskom kandidatu za Oskara, dva dana pre nego što će biti saopštena lista filmova u užem izboru u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku pogodio je 12 od 15 naslova.

Za Oskara za najbolji film na stranom jeziku kandidovano je čak 93 ostvarenja, što je najviše od kako se ova nagrada dodeljuje. U uži izbor ušlo je 15 ostvarenja, među kojima nije srpski kandidat „Dara iz Jasenovca“.

Na listi filmova u užem izboru, objavljenoj sinoć, nalaze se ostvarenja „Još jedna runda“ Tomasa Vitenberga (Danska), „Bolji dani“ Dereka Canga (Honkong), „Šarlatan“ Agnješke Holand (Češka), „Kolektiv“ Aleksandera Nanaua (Rumunija), „Dragi drugovi!“ Andreja Končalovskog (Rusija), „Nisam više tu“ Fernanda Frijasa (Meksiko), „Hope“ Marije Sedal (Norveška), „La Ljorona“ Haira Bustamantea (Gvatemala), „Krtica“ Maite Alberdi (Čile), „Noć kraljeva“ Felipea Lakota (Obala Slonovače), „Quo vadis, Aida“ Jasmile Žbanić (Bosna i Hercegovina), „Deca Sunca“ Mažida Mažidija (Iran), „Nas dvoje“ Filipa Menegetija (Francuska), „Sunce“ Čung Mong-honga (Tajvan) i „Čovek koji je prodao svoju kožu“ Kauter Ben Hanije (Tunis).

Članovi Akademije završili su glasanje 5. februara, a tri dana kasnije je uticajni magazin „Varajeti“ objavio svoje prognoze kojih 15 filmova bi moglo da se nađe u užem izboru. Ona se sa listom nominovanih poklapa u 12 naslova, a razlikuje u tri. „Varajeti“ je u tekstu koji je potpisao urednik rubrike o filmskim nagradama Klejton Dejvis, pišući o prognozama u više kategorija, od šminke do originalne muzike, dokumentaraca i filmova na stranim jezicima, „promašio“ filmove iz Honkonga, Norveške i Tunisa. Očekivali su da će u uži izbor ući filmovi iz Grčke („Jabuke“ Kristosa Nikua), Španije („Beskrajni rov“ Ajtora Aregija i Jona Garanja) i „Moja mala sestra“ sa Ninom Hos u glavnoj ulozi (Švajcarska).

„Nije bilo ‘rezervi’ u izvršnom komitetu, ni sigurnosnih jastuka. Izbor bi mogao da bude zanimljiv ove godine, kao što skoro svake i jeste. ‘Još jedna runda’ iz Danske vodi u prognozama zajedno sa ‘Minarijem’ (koji se ne razmatra), jer je imao ove sezone najviše nagrada. ‘La Ljorona’ osvojila je priznanje Nacionalnog borda kritičara, uz „Bacurau“ i „Pritku“, pobednike iz Njujorka i Los Anđelesa, koji takođe nisu razmatrani. Prijaviljeni su filmovi iz 93 zemlje, što je najviše u istoriji Oskara. Mnogo njih borilo se da ih članovi vide. Nadamo se da su svi dobili fer priliku“, piše Dejvis.

Ekipa filma „Dara iz Jasenovca“ ne bi se baš složila da su imali fer priliku, ukazujući na tekst kritičara Džeja Vajsberga objavljen takođe u „Varajetiju“ pre nego što su članovi Akademije počeli da glasaju za nominacije za Zlatni globus i Oskara, u kom je on srpskog kandidata nazvao „nacionalističkom propagandom“. Isti magazin je više puta afirmativno pisao o kandidatu Bosne i Hercegovine „Quo vadis, Aida“ sa našom glumicom Jasnom Đuričić  u glavnoj ulozi.

Nakon napisa u „Varajetiju“, usledio je i tekst o „Dari iz Jasenovca“ u „LA Tajmsu“ za koji reditelj filma Predrag Gaga Antonijević kaže da je „još gori“, spominjući i tužbu protiv autora zbog „negiranja genocida u NDH“.

Sa druge strane, nije bilo teško prognozirati da će se u trci za Oskara naći Vitembergova „Još jedna runda“ sa Madsom Mikelsenom, film koji je pobrao sve značajnije nagrade na Berlinalu, te takođe nagrađivani i hvaljeni Nanauov film „Kolektiv“ ili „Dragi drugovi!“ Končalovskog, kao i još neka ostvarenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare