Foto: Printscreen/europeanfilmawards.eu

Film "Još jedna tura" Tomasa Vinterberga apsolutni je pobednik večerašnje 33. dodele Evropskih filmskih nagrada. Ovo ostvarenje nagrađeno je za najbolji film u 2020. godini, Vinterberg je dobio nagrade za najbolju režiju i scenario, a Mads Mikelsen za najboljeg glumca. Za evropski pandan Oskaru u kategoriji za najboljeg glumca bio je nominovan i Goran Bogdan, za ulogu u filmu “Otac” Srdana Golubovića.

– Pre 30 godina napustio sam filmsku školu i prvu nagradu sam dobio od vas, Vime Venderse. Želim da se zahvalim Vimu i Marion za vaš doprinos evrpskom filmu. Evropski film je nešto posebno. Nijedan od mojih filmova ne bi mogao da bude snimljen bez javnog finansiranja u mojoj zemlji ili u Evropi. Nikada ne bi bilo moguće napraviti ovaj film van ovog kontinenta. Želim da se zahvalim svojoj ženi koja je verovala u mene mnogo više nego ja sam. Da se zahvalim svojoj porodici koja je stala iza mene i dozvolila mi da odem u vreme velike krize. Želim da se zahvalim svog producentu Kasperu i njegovom kolegi. Da se zahvalim ekipi, posebno montažerima koji su shvatili da ovaj čudni film nije trebalo ukrotiti, nego ga pustiti da se razmaše. I, naravno, četvorici kamermana, glumcima. Ovo je zaista preplavljujući osećaj. I želim da se zahvalim svom bratu po oružju, Tobijasu Lindholmu, koji je osvojio nagradu za scenario – rekao je Tomas Vinterberg, zahvaljujući se na nagradi, dok su iza njega okupljeni saradnici i članovi porodice mahali iz njegovog stana u živom uključenju u studio u „Futurijumu“, odakle je večeras prenošeno uživo veliko finale dodele nagrada EFA, evropskog pandana Oskaru.

Danski reditelj je film posvetio svojoj ćerki.

„Moja ćerka je preminula dok je sniman ovaj film. Dopadao joj se i trebalo je da u njemu igra. Jedina stvar koja je imala smisla je da nastavim i završim ga zbog nje. Vaši glasovi i vaša nagrada biće znak sećanja na nju. Hvala vam iz dubine mog srca – kazao je Vinterberg.

Vinterberg i Lindholm prethodno su osvojili nagradu na najbolji scenario, priču o četvorici prijatelja, nastavnika u srednjoj školi, koji proveravaju teoriju prema kojoj će im životi biti bolji ako održavaju određeni nivo alkohola u krvi,  a Mads Mikelsen, koji igra glavnu ulogu u „Još jednoj turi“ proglašen je za najboljeg evropskog glumca 2020. godine.

– Postoji jedan razlog zbog kog je ovaj film snimljen, jedno malo bleštavo svetlo koje nije više sa nama, ali je ona u svakom kadru ovog filma. To je Ida Vinterberg – rekao je Mikelsen, zahvaljujući se na nagradi.

Pored Madsa Mikelsena, u konkurenciji za najboljeg glumca bili su i Goran Bogdan, za ulogu u filmu „Otac“ Srdana Golubovića, Vigo Mortensen za ulogu u filmu „Padanje“, Bartoš Bieleni za poljski film „Telo Hristovo“, Elio Germano za „Skriveno“ i Luka Marineli za italijansko ostvarenje „Martin Eden“.

Goran Bogdan Foto: Printscreen/europeanfilmawards.eu

– Ne nadam se mnogo, srećan sam što sam deo te ekipe. Meni je već ovo dosta – skromno je rekao Goran Bogdan za Nova.rs uoči večerašnje ceremonije.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Pauli Ber za ulogu u filmu „Undine“ Kristijana Pecolda. Među nominovanima su bile i Marta Nijeto („Majka“), Nataša Berežnjaja („Dau.Nataša“), Andrea Brein Kovig („Nada“), Ana Dal Torp („Karakter“) i Nina Hos („Moja mlađa sestra“).

– Hvala vam, nisam ovo uopšte očekivala. Nakon toliko meseci koje sam provela u kući, shvatam da sam dobila nagradu. Ulepšali ste mi veče. Mnogo vam hvala – poručila je Marta Ber.

Svi kandidati bili su uključeni uživo i pratili su izbor iz svojih domova ili hotela, poput Viga Mortensena, a zanimljivo je i da je jedna od nominovanih reditelja, češka rediteljka Anješka Holand, ujedno bila i gošća u studiju u „Futurijumu“ i zajedno sa Vimom Vendersom, kao predsednikom Evropske filmske nagrade, proglasila najbolji film za 2020. godinu.

Foto: Printscreen/europeanfilmawards.eu

„Među nonimovanima je večeras više od 40 reditelja, glumica i glumaca, scenarista i producenata iz zemalja širom Evrope, od Norveške do Španije, od Ukrajine do Škotske, od Bosne do Rumunije“, rečeno je još na otvaranju.

Ceremonija se mogla pratiti uživo u direktnom prenosu na sajtu EFA, gde je bila objavljena i kompletna lista nominacija, kao i na sajtu festivala „Slobodna zona“.

Nagrada za najbolji dokumentarni film pripala je rumunskom reditelju Aleksandru Nanauu, za ostvarenje „Kolektiv“.

– Ovo je velika čast. Želeo bih da se zahvalim članovima Akademije. Naš protagonista je nezavisni novinar koji je imao hrabrosti da se suprotstavi korupciji. Važno je da evropski film usmeri pogled na istraživačko novinarstvo. Hvala – rekao je Nanau.

Nagrada za iznenađenje 2020. godine, u kategoriji u kojoj je bio kandidovan i bosanskohercegovački reditelj Nermin Hamzagić sa filmom „Pun mjesec“, otišla je u ruke italijanskog reditelja Karla Sironija za ostvarenje „Sunce“.

– Hteo bih da se zahvalim svim ljudima koji su bili deo ovog filma, glumcima i producentima. Ostao sam bez teksta. Ali, pre svega bih voleo da ovu nagradu posvetim svom ocu Albertu – rekao je Sironi.

Britansko-irski reditelj Mark Kazins, autor filma „Žene snimaju filmove“, osvojio je nagradu za inovativni pristup i pričanje filmske priče. Kazins se zahvalio, kako je rekao, pre svega ženama koje snimaju filmove.

Evropska filmska akademija osnovana je 1988. godine i danas objedinjuje više od 3.800 evropskih filmskih profesionalaca sa zajedničkim ciljem promovisanja evropske filmske kulture. Ceremonija odaje počast postignućima evropske kinematografije u glavnim EFA kategorijama (najbolji u Evropi: igrani, dokumentarni i kratki film, najbolja evropska komedija, animirani film, otkriće godine, reditelj, glumica, glumac i scenarista, kao i nagrada za inovativno pripovedanje priče u filmu).

Dodele EFA nagrada obično se održavaju u Berlinu svake druge godine, a proslavljaju se u gradovima širom Evrope. Međutim, zbog epidemije kovida, dodela je održana onlajn uz živi prenos iz Berlina, a nagrade će biti dodeljene u Rejkjaviku na Islandu 2022. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare