Tri pogleda na cvet Anamarija Marion Dusanka Foto: Promo/Galerija Siingidunum

Izložba pastela i akvarela Anamarije Vartabedijan, Marion Dedić i Dušanke Vartabedijan, biće otvorena u utorak, 9. maja u 19 časova, u Galeriji "Singidunum" u Beogradu.

Izložba slika „Tri pogleda na cvet“ predstavlja radove tri umetnice koje je povezala tema prirode, kroz jedno od njenih najlepših stvaralačkih dela, a to je cvet.

Marion Dedić, akvarel Foto: Promo/Galerija Siingidunum

Cvet, malo čudo prirode, svojim je bojama, mirisima i oblicima od davnina plenio pažnju, divljenje i pokretao maštu čoveka. Otuda je šaroliki svet cveća prepun simbolike i značenja duboko utkan u narodna verovanja, običaje, rituale i predanja širom sveta. Hrana, lek ili otrov, vesnik novih početaka, simbol duhovnosti i rađanja, ali i krhkosti, prolaznosti i smrti samo su neka od obeležja neodoljivih izdanaka. Govor cveća je višeznačan, univerzalan i predstavlja vid komunikacije koji se očituje kao izraz darivanja, naklonosti, nežnosti, zahvalnosti i poštovanja, sreće, ljubavi, nade, ali i strasti, netrpeljivosti, ljubomore i zavisti…

Zastupljenost floralnih motiva u stvaralačkom radu Anamarije Vartabedijan, Dušanke Vartabedijan i Marion Dedić, prisutna je duži niz godina. Osim teme, nit koja spaja tri autorke jeste divljenje prema stvaralačkoj snazi i lepoti prirode, čaroliji njenih beskrajnih varijacija oblika, boja i kompozicija. Svaka ponaosob beleži jedinstveni, nepovratni prizor iza kojeg su stvaranje, trajanje, prolaznost i obnavljanje. Vođene ličnim doživljajem i u okvirima svojih umetničkih senzibiliteta odaju slikovni omaž prirodi kroz cvet, opredeljujući se za različite slikarske materijale poput pastela, akvarela ili kombinovanih tehnika.

Dusanka Vartabedijan Suvo cvece Foto: Promo/Galerija Siingidunum

Cvetni motivi u radovima Dušanke Vartabedijan najčešće su predstavljeni kroz mrtve prirode ili prpleteni sa pejzažom i izvedeni akvarelom, pastelima ili uljem na platnu. Кompozicije prizora su skladne, odišu spokojem, svežinom i lirskom atmosferom. Кontrasti svetlo-tamnog, valeri, razigrane linije samo su neka od likovnih sredstava kojima s lakoćom i spontano gradi sliku predstavljajući sopstveno viđenje sveta.

Anamarija Vartabedijan stvara suvim pastelom na tamnoj podlozi papira, gde biljke i cveće nisu smešteni u klasičnu kompoziciju mrtve prirode već spontano „na neki svoj način“ ispunjavaju format papira, kao da se još uvek nalaze u prirodi. Inspiraciju za svojevrsne likovne beleške nalazi u bilju i poljskom cveću sakupljenom u zelenom prigradskom okruženju ili uzbranog tokom gradskih šetnji, a katkad kupljenog i od uličnih prodavaca u prolazima beogradskih ulica.

Anamarija Vartabedijan Kalemegdanski buket sa hajduskom travom_detelinom i kestenom Foto: Promo/Galerija Siingidunum

Radovi Marion Dedić nastaju iz spontane, neopterećene stvaralačke igre čija osnova je akvarel, koji ponekad kombinuje i dopunjava drugim tehnikama, gradeći cvećem inspirisane kompozicije na kojima se prožimaju realno, ekspresivno i apstraktno. Sledeći ritam odabranog prizora, najčešće iz svakodnevnog okruženja, razvija razigranu kompoziciju koju dopunjava crtež kao važan gradivni element.

Izložba „Tri pogleda na cvet“ otvorena je do 20 maja 2023. godine.

Anamarija Vartabedijan, Ljiljan Stargazer i divlje orhideje Foto: Promo/Galerija Siingidunum

Bonus video: Luna park – Jelena Blečić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar