Foto: Amir Hamzagic/ATAImages/Filip Krainčanić/Nova.rs

Godinu dana bez slikara Miloša Šobajića navršilo se na Uskrs, te su njegovi najbliži danas obeležili pomen kraj umetnikove večne kuće u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Poznati srpski i evropski slikar Miloš Šobajić preminuo je 24. aprila 2021. od posledica kovida 19 u Beogradu. Imao je 76 godina.

Svoja dela Šobajić je predstavio na više od osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao je na oko pet stotina grupnih izložbi. Njegova dela se nalaze u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, kao i u više desetina muzeja u zemlji, regionu i svetu. Ruska duma ga je nagradila 2018. ordenom počasnog gosta, a 2019. dodeljena mu je Zlatna medalja Republike Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Izložbom slika, skulptura i video-rada Miloša Šobajića otvorena je prošle godine Galerija Kombank dvorane u Beogradu. Veliki umetnik je tada posetiocima predstavio deo radova koji su nastali u proteklih 20 godina i koji se bave njegovom večnom temom: progonom.

Šobajić je rođen 1945. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj Beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju Likovnih umetnosti u Beogradu 1970, da bi se dve godine kasnije preselio u Pariz.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Svoju prvu knjigu, pod nazivom „Slikaj i ćuti“, autobiografskog karaktera, koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018. godine. Godine 2021. objavljuje autobiografiju „Mojih devet života“.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Dan sećanja na Miloša Šobajića obeležen je 17. marta u Galeriji Kombank Dvorane u prisustvu velikog broja poštovalaca njegovog lika i dela. Tada je otvorena izložba „Moja žitna polja“, prikazan je i film Vladimira Valesinskog „Miloš Šobajić ‪2016-2021“, a posetioci su mogli da pogledaju izložene fotografije iz porodične arhive i prisete se bogatog opusa i života velikog slikara.

„Ja sam Feniks i opet se vraćam, uvek sam početnik i uvek učim“, reči su Miloša Šobajića koje su emitovane u Skupštini grada na komemoraciji povodom njegove smrti.

Bonus video: Vida Ognjenović o Dejanu Mijaču

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar