Riken Jamamoto. Najava, nedelja arhitekture Kaleidoskopa kulture
Riken Jamamoto Foto: Tom Welsh

Jedan od najpoznatijih arhitekata sveta i ovogodišnji dobitnik najvećeg priznanja u svetu arhitekture Riken Jamamoto stiže u Novi Sad na Kaleidoskop kulture. On će održati predavanje u novosadskom Distriktu u subotu, 28. septembra, sa početkom u 20.30 časova u okviru nedelje arhitekture.

Japanskom gradu Jokosuka, 2002. godine bio je potreban muzej. Kroz selekciju koju je sproveo grad, iste godine japanski arhitekta i njegova firma izabrana je za izradu ovog projekta – Riken Jamamoto. Dizajn muzeja počeo je od nule i razvijan je kroz razgovore sa mnogim ljudima, uključujući i kustose muzeja, više od dve godine. Okrenut prema moru na severu i okružen planinama, lokacija muzeja ima okruženje tipično za grad Jokosuka. Veći deo muzeja zakopan je u zemlju kako bi nastao muzej koji je u komunikaciji sa pejzažom koji ga okružuje.

Unutrašnji prostor muzeja je planiran kao da podseća na ugnežđene kutije: rubni deo je za otvorene javne objekte kao što su restorani i radioničke prostorije dok je centralni deo za osetljive objekte za izlaganje. Ovaj sistem rešava ozbiljne ekološke probleme povezane sa primorskom lokacijom.

Dvostruka konstrukcija krova i zida, koja se sastoji od staklene ploče spolja i gvozdene ploče iznutra, pokriva prostor za izlaganje i predstavlja sistem za kontrolu sunčeve svetlosti. Šetajući unutrašnjim prostorom prekrivenim ovom ogromnom dvostrukom konstrukcijom, posetioci mogu da dožive ne samo samu izložbu već i razne aktivnosti vezane za umetnost na potpuno drugačiji način.

Arhitekta koji je projektovao ovaj specifičan muzej je ovogodišnji dobitnik Prickerove nagrade za arhitekturu, Riken Jamamoto. Nagradu je dobio za svoje zgrade koje su, kako je istaknuto, „pozadina i prvi plan svakodnevnog života“. Jamamoto je 53. po redu dobitnik ovog prestižnog priznanja, ujedno i deveti iz Japana, a svoj trag u arhitekturi ostavio je pre svega projektima koji imaju za cilj negovanje zajednice.

Ulaz na predavanje Rikena Jamamota je slobodan uz prijavu putem linka. Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na zvaničnom sajtu.

Bonus video: Arhitekta i skejter iz Čačka izgradio skejt parkove u četiri grada u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar