Autor: Vukašin Milović

Izložba crteža na metalu Vukašina Miovića biće otvorena večeras u 20 časova u galeriji "Haos". Izložbu će otvoriti istoričarka umetnosti Olivera Vukotić.

Umetnik respektabilnog i sugestivnog likovnog izraza i retke individualnosti – kako je zabeležila likovna kritika – vajar Vukašin Milović, predstavlja se u „Haosu“ recentnim radovima, crtežima na metalu apstraktne provenijencije. Njegova skulptorska istraživanja, u poslednje vreme ili u jednom segmentu, usredsređena su na čistu likovnost i govor plastičke forme lišene svake narativnosti, što je bio iskorak iz figurativnog sveta u svet apstraktnih ideja. Evidentna je snaga crteža u sukobu sa otporom materijala.

Vukašin Milović (1962) je diplomirao (1988) na Vajarskom odseku FLU u Beogradu u klasi prof. Nikole Koke Jankovića. Na istom odseku je magistrirao 1990. u klasi prof. Milorada Tepavca. Član je ULUS-a od 1988. Na Vajarskom odseku Fakulteta umetnosti iz Prištine u Kosovskoj Mitrovici radio je u periodu 2010-2015, a u zvanje vanrednog profesora izabran je 2015. godine. U periodu 2011-2014. angažovan je na Fakultetu umetnosti u Nišu. Od 2015. je docent, a od 2020. je vanredni profesor na Odseku za primenjeno vajarstvo na FPU u Beogradu.

Foto: Promo

Milović je priredio trideset samostalnih izložbi skulptura i crteža u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na preko sto grupnih, bijenalnih, trijenalnih i međunarodnih izložbi.

Bonus video: Klimtova slika prodata na aukciji u Londonu za 104 miliona dolara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar