Mija Aleksić i Branimir Brstina Foto: Printscreen, Antonio Ahel/ATAImages

Nagrada “Mija Aleksić – biti glumac” pripala je ove godine Branimiru Brstini za izuzetan doprinos umetnosti glume, a biće mu svečano dodeljena na otvaranju manifestacije “Dani Mije Aleksića” u Gornjem Milanovcu 26. septembra kada se i navršava tačno 100 godina od rođenja barda glumišta.

Odluku da ovogodišnji laureat priznanja bude Brstina doneli su dosadašnji dobitnici – Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Gordan Kičić, Vesna Trivalić i Olga Odanović, a nagradu dodeljuje Upravni odbor Kulturnog centra Gornji Milanovac koji odnedavno nosi ime velikog glumca, saopšteno je na današnjoj konferenciji u Jugoslovenskoj kinoteci.

U okviru “Dana Mije Aleksića” biće prikazana i izložba “Mija Aleksić – biti glumac” Bobana Stefanovića koja je prvi put prikazana javnosti 2013. godine, a od tada je više puta proširena. Postavka će biti postavljena u holu ispred Velike sale Kulturnog centra.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prvog dana 26. septembra, na otvaranju od 20 časova biće odigran komad “O solo Mijo”, koji je, prema rečima Ognjena Rakčevića “više od predstave”:

– Glumci će na sceni predstaviti život Mije Aleksića i na duhovit i smešan način nas vratiti u minulo vreme. Videćemo kako je nekada bilo i prisetiti se još jednom našeg velikog glumca i njegovih bravura – kazao je Rakčević.

Jugoslovenska kinoteka će takođe obeležiti stogodišnjicu rođenja srpskog i jugoslovenskog glumca Mije Aleksića digitalno restaurisanim filmom „Pusti snovi“, u okviru projekta A1 Kinoteka, i izborom iz njegovog bogatog opusa.

Dve besplatne projekcije biće održane 26. septembra, a u narednim danima biće prikazani i komedija „Na mesto, građanine Pokorni“ (1964) Radivoja Lole Đukića, kao i drama „Čovek iz hrastove šume“ (1964) Miodraga Miće Popovića, a od 29. septembra program se nastavlja u Kosovskoj 11.

Kako je najavljeno iz Kinoteke, u toku je rad na realizaciji legata Mije Aleksića koji će se naći u Kinoteci, a činiće ga brojni predmeti iz bogate kolekcije koja se nalazi u Gornjem Milanovcu, a gostovaće i pomenuta izložba.

Za vreme “Dana Mije Aleksića” od 26. septembra do 10. oktobra biće održan i deveti Međunarodni filmski festival Gornji Milanovac u okviru kojeg će biti prikazano 79 ostvarenja u takmičarskom i revijalnom programu. Takmičarske kategorije festivala su: “Filmovi za tebe” (program evropskog igranog i dokumentarnog filma), “Kratka forma” i “Filmsko stvaralaštvo dece i omladine” uzrasta do 19 godina.

Među filmovima su “Madam bi Bari”, “Momak i devojke”, “Munje 2”, kao i “Praznik rada”, “Sigurno mesto” i drugi.

Bonus video: “Teatar na raskršću” – Počinje četvrti međunarodni festival drame i pozorišta u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare