Dodela nagrada Narodno pozoriste
Olga Odanović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ovogodišnji laureat nagrade "Mija Aleksić - biti glumac" je glumica Olga Odanović.

Rođena je u Celju, 29. 8. 1958. godine. Olga je srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica. Diplomirala je glumu 1985. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića. U stalnom angažmanu pozorišta „Boško Buha“ je provela 18 godina, a od 2006. godine je prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Uloga koja joj je donela veliku popularnosti je Zlatana, u seriji „Selo gori, a baba se češlja“.

Tokom svoje višedecenijske umetničke karije dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Olgu Odanović za ovogodišnjeg laureata nagrade „Mija Aleksić – biti glumac“ predložili su prethodni nosioci ovog vrednog priznanja: Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Gordan Kičić i Vesna Trivalić, što je Upravni odbor Kulturnog centra Gornji Milanovac i usvojio.

Dodela nagrada Narodno pozoriste
Olga Odanović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Inače, „Dani Mije Aleksića“ biće održani od 22. septembra do 6. oktobra. Organizatori su opština Gornji Milanovac i Kulturni centar, koji je sprovode više od jedne decenije u čast Milosava Mije Aleksića, velikana srpskog i jugoslovenskog glumišta, umetnika koji je rođen u Gornjoj Crnući (Gornji Milanovac).

Mija Aleksić je slavnom glumačkom karijerom zadužio zavičaj da mu se na adekvatan način oduži i da kroz festivalsku manifestaciju stalno obnavlja sećanje na njega, a ujedno da na buduće generacije prenese taj neverovatni životni i glumački duh koji ga je pratio i koji je ukorenjen u kulturnom nasleđu srpskog naroda.

Model manifestacije je utvrđen nakon višegodišnjih istraživanja karijere našeg velikog umetnika Mije Aleksića prilikom realizacije izložbe „Mija Aleksić – biti glumac“, autora Bobana Stefanovića i sadrži nekoliko oblasti savremenog stvaralaštva: pozorišna umetnost, filmska umetnost, likovna i vizuelna umetnost, muzika, ali i oblasti kulturnog nasleđa koja se odnose na otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje kulturnog nasleđa.

Bonus video: Veče Sa Ivanom Ivanovićem – Klara Hrvanović i Olga Odanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar