Foto:Aleksandar Letić

Najgledaniji film u Bosni i Hercegovini u prošloj godini, koji je ujedno ostvario i najveći prihod, jeste američki blokbaster "Barbi", dok je s ovih prostora u tamošnjim bioskopima ubedljivo najviše novca na boks ofisu zaradilo ostvarenje Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule", pokazuju statistički podaci koje prikuplja Sarajevo film festival.

Uoči novogodišnjih praznika čelnici Sarajevo film festivala predstavili su statističke podatke o posećenosti bioskopa u Bosni i Hercegovini i gledanosti svetskih, regionalnih i domaćih filmova.

I podaci pokazuju da u odnosu na 2022, u 2023. godini je zabeležen porast prihoda na boks ofisu za 21,87 odsto. Takođe, u bioskopima je prikazivano deset odsto više filmova u odnosu na lane.

Najviše su se, kako pokazuju podaci do kojih je došao Sarajevo film festival, u tamošnjim bioskopima gledali filmovi američke produkcije, koji su ostvarili i najveći prihod na boks ofisu. Najveću zaradu u bioskopima u BiH, kao i u ostatku sveta, ostvario je film „Barbie“. Blokbaster Grete Gervig ostvario je 23,44 odsto od ukupnog prihoda na boks ofisu, zaradivši više od pola miliona maraka, odnosno 558.087 KM. Na drugom mestu je „Avatar: Put vode“ s zarađenih 382.271 KM, a na trećem „Openhajmer“ – 343.905 KM. Film „Barbi“ je u bioskopima videlo 84.386 gledalaca, a „Openhajmer“ gotovo duplo manje – 48.042. 

U 2023. četiri filma većinski bosanskohercegovačke produkcije premijerno su prikazana i to „Ekskurzija“ Une Gunjak (svetska premijera u Lokarnu, regionalna na Sarajevo film festivalu), potom „Praznik praznine“ Jasmina Durakovića, „Umri prije smrti“ Ahmeda Imamovića i „Efekat leptira“ Admira Buljugića. Najveći uspeh ostvarila je „Ekskurzija“ sa 6.351 gledalaca i prihodom od 41.054 KM.

A kad su posredi regionalni filmovi, s područja bivše Jugoslavije, u 2023. ubedljivo najveći prihod na boks ofisu u BiH ostvario je film „Čuvari formule“. Ostvarenje Dragana Bjelogrlića, koje je regionalnu premijeru imalo u avgustu na 29. Sarajevo film festivalu, u bosanskim bioskopima zaradilo je 103.120 KM, a videlo ga je 18.527 gledalaca.

I dok Filmski centar Srbije još uvek nije objavio podatke o gledanosti u srpskim bioskopima u 2023. godini N1 je, uzevši u obzir nedeljne izveštaje FCS-a, došao do podatka da su najgledaniji filmovi bili „Barbi“, „Čuvari formule“ i „Openhajmer“.

Bonus video: Ovacije za „Čuvare formule“ u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar