film "Izlet" Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Današnjim snimljenim kadrovima u jednom stanu u Zemunu, približava se kraju rad na filmu "Izlet" reditelja Nenada Pavlovića, prema adaptaciji istoimenog romana čuvenog slikara Miće Popovića. Završne scene biće snimljene sutra i preksutra, a film je planiran za festivale i bioskope tokom sledeće godine.

„Izlet“ je crno-bela filmska priča koja govori o traganju mladog umetnika za smislom, slobodom, umetničkim izrazom, ali i pronalaženjem svog mesta u svetu koji ga okružuje. Glavni junak Toma, koga tumači mladi glumac Stefan Vukić, odmeće se iz grada, plovi niz reku do najdalje tačke, gde se na pustom ostrvu osamljuje i stvara svoja dela od prirodnih materijala. Putujući rečnim šlepom, upoznaje galeriju živopisnih likova, od posade do putnika.

film „Izlet“ Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Veoma sam zadovoljan, bilo je to teško, zahtevno snimanje, ali samim tim je još veća radost što smo uspeli da preguramo sve to – kaže reditelj Nenad Pavlović za Nova.rs.

Ideja autora bila je da se kroz filmski izraz oda počast velikim epohama naše kulture – Zenitizmu u književnosti, Mediali u slikarstvu i Crnom talasu u kinematografiji, kao i autorima – Mići Popoviću i Živojinu Pavloviću. Poseban autorski, ali i lični pečat daju upravo njihovi sinovi: scenarista Jovan Popović i reditelj Nenad Pavlović.

film „Izlet“ Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Glumačku podelu filma čine Stefan Vukić, Jovo Maksić, Nenad Heraković, Radoslav Rale Milenković, Denis Murić, Radoje Čupić, Milena Pavlović, Milena Radulović, Milica Trifunović, Marija Opsenica, Elizabeta Đorevska, Antonio Scarpa, kao i glumački bardovi Predrag Miki Manojlović i Dragan Bjelogrlić.

– Ovo je jedna filmska poema, i sa te strane meni je bio jako zanimljiv. Vrlo jedan neobičan pristup, malo artistički, i vrlo mi je zanimljivo da igram u takvim filmovima – izjavio je Bjelogrlić pred novinarima koji su bili gosti današnjeg snimanja.

film „Izlet“ Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ovu neobičnu priču samostalno producira filmska kuća Digimedia, producenta Predraga Popovića. Nakon tri koprodukcije („Flešbek“ – 2010; „Nebeska tema: Priča o Vladi Divljanu“ – 2019; „Ne igraj na Engleze“ –2021), Digimedia prvi put samostalno snima jedan film.

Autorski tim čine i direktorka fotografije Bojana Andrić, dramaturg Nebojša Pajkić, producent Miloš Đukelić i izvršni producent Goran Bjelogrlić. Film je sniman na lokacijama u Petrovaradinu, rečnom ostrvu na Dunavu, kao i u Beogradu, a premijera se očekuje početkom 2025. godine.

Bonus video: Tarantino – Svojim filmovima je postavljao nove standarde u kinematografiji, šokirao i svađao publiku sa holivudskim kritičarima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare