Foto: Fox TV / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia;

Najznačajnija televizijska priznanja, prestižne "Emi" nagrade, dodeljene su po 75. put sinoć u Los Anđelesu.

Pre dve godine, hešteg #EmmysSoWhite postao je trend kada Američka televizijska akademija nije dodelila nijednu glavnu nagradu za glumu osobama druge rase. Klatno se zatim preokrenulo, s ovogodišnjom dodelom rekordnog broja nagrada brojnim Afroamerikancima, ali i Azijatima, u svim glavnim kategorijama: drama, komedija, mini serija i rijaliti – prvi put u istoriji TV akademije, piše „Varajeti“.

Ipak, tokom večeri bilo je nekoliko oštrih podsećanja na istorijske propuste, poput ponovnog okupljanja glumačke postave serije „Martin“ iz 90-ih. Obožavana serija sa crnim glumcima nije dobila ni jednu nominaciju za “Emi” tokom svoje petogodišnje produkcije.

Godinu dana nakon što je postala druga crna žena koja je osvojila nagradu za napisanu komediju, Kvinta Branson ponovo se popela na scenu za svoju ulogu ljubazne nastavnice u seriji „Abbott Elementary“. Postala je druga crna žena koja je osvojila ovu kategoriju, nakon Izabel Sanford za „The Jeffersons“ 1981. godine.

Ajo Edebiri bila je deo istorijske večeri za seriju „The Bear“, osvojivši nagradu za sporednu glumicu u kategoriji komedije za svoju ulogu mlade kuvarice Sidni Adamu. Ona je treća crna žena koja je ponela ovu nagradu, nakon Džeki Hari za „227“ 1987. godine i Šeril Li Ralf za „Abbott Elementary“ 2022. godine. Sa nominovanim koleginicama Džesikom Vilijams („Shrinking“), Džanel Džejms i Ralf, to je bilo najviše crnih žena ikada nominovanih u ovoj kategoriji.

Nakon četiri nominacije za “Emi” u svojoj karijeri, Nisi Neš-Bets osvojila je statuetu za sporednu glumicu (mini serija) za ulogu Glende Klivlend u Netflix-ovoj seriji „Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story“.

RuPaul, voditelj emisije „RuPaul’s Drag Race“, proširio je svoj rekord kao najnagrađivaniji voditelj i najnagrađivanija crna osoba u istoriji. Iskusni izvođač osvojio je nagradu za najbolji rijaliti program i voditelja tokom “Creative Arts ceremonije”.

Kreator serije „Beef“, Li Sung-jun, ostvario je trijumf osvojivši tri “Emi” nagrade za najbolju mini seriju, režiju i scenario. On je prvi Azijat koji je osvojio sve tri nagrade u istoj godini i prvi u kategorijama režije i scenarija. Njegovi glavni glumci – Stiven Jan i Ali Vong – takođe su osvojili glavne nagrade za svoje uloge u Netflix-ovoj crnoj komediji, postavši prvi azijski dobitnici u svakoj od tih kategorija.

Ovo je takođe prvi put da su dva azijska izvođača sa bilo koje velike dodele nagrada osvojila nagrade za najbolje glavne uloge iste noći. Ovo se dogodilo gotovo godinu dana nakon što je film „Everything Everywhere All at Once“ očarao članove Američke filmske akademije i doneo Oskare zvezdama Mišel Jeo i Ke Hui Kvan, zajedno sa ko-režiserom Danijelom Kvanom.

Bonus video: Gvinet Paltrou – Omražena kraljica Holivuda – od Oskara do reklamiranja vibratora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare