Pol Makartni Foto:ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Juče su sve moje nevolje delovale tako daleko; a sad deluje kao da su tu da ostanu zauvek; oh, verujem u juče…" Baš tim stihovima počinje jedna od najvoljenijih pesma Bitlsa - "Yesterday".

A ako ste se, kojim slučajem, pitali koje tajne krije jedan od najvećih hitova Bitlsa, autor pesme „Yesterday“ Pol Makartni podelio je bar jedan delić.

I dok većina proteklih decenija, tačnije od 1965. godine kad je objavljena kao singl, ali i uvršćena na album “Help”, smatra da se stihovi: „Rekao sam nešto pogrešno, i sada žudim za onim juče“ odnose na kraj jedne ljubavne veze, ispostavlja se da nije tako.

Zapravo, otkrio je to „tvorac“ stihova Pol Makartni u podkastu „A Life in Lyrics“ rekavši da je te stihove inspirisao jedan razgovor u kojem je posramio svoju majku zato što je pokušavala da zazvuči otmeno.

– Nekada, kad se osvrćeš unazad, shvatiš neke stvari. A sećam se jasno da sam se jednoga dana osećao tako posramljeno jer sam postideo svoju majku. Sedeli smo u dvorištu i razgovarali kao da smo Englezi aristokrate. A moja majka je bila Irkinja poreklom i bila je medicinska sestra. Tako da je, u svakom slučaju, bila daleko od uličnog govora – ispričao je Makartni, dodavši kako je njegova majka Meri volela da se zeza „glumeći“ aristokratkinju, s pravilnim govorom, u koji bi katkad ubacila i ponešto od velškog jezika, s obzirom da je vukla i neke korene iz Velsa.

– Znam da je rekla nešto tipa: „Pol, hoćeš li ga pitati da li ide…“ A ja sam joj na to uzvratio: „Da li ćeš da ga upitaš. Upitaš mama. Tako se kaže“. I ona se malo posramila. Sećam se da sam kasnije pomislio da tako nikada nije trebalo da je ispravljam, da joj kažem da je nešto pogrešno. I to me je držalo dugo. A tek kad je preminula, rekao sam sebi: „Eh, Bože, zaista bih voleo da nisam…“

Pol Makartni Foto:Icon and Image/MPI / Capital pictures / Profimedia

Makartni je napisao ovu pesmu kada su mu bile 24 godine. A bilo je to čitavu jednu deceniju nakon što mu je majka Meri preminula od raka, podsetio je „Gardijan„.

Numera „Yesterday“ uvršćena je u Hol slavnih Gremija, a 2000. godine i magazin „Rolingstoun“ i MTV proglasili su je najboljom pop pesmom svih vremena.

Baš ova pesma jedna je najobrađivanijih u istoriji muzike. U proteklim decenijama bilo je čak 2.200 obrada ove numere.

Makartni je već govorio o tome da mu smrt majke pomogla da iskaže taj veliki osećaj gubitka.

– Verovatno je toliko toga „spakovano“ u tvoju mladost i neke formativne godine da ne možeš to odmah da prepoznaš, i da ceniš. Znam da je bilo tih nekih malih stvari koje bi mi ljudi oko mene oprostili. Jer, nisu u pitanju neke velike stvari. I obično sebi kažem: Kad bih mogao da uzmem gumicu, izbrisao bih sve i bilo bi bolje. Ali, kad mi je majka umrla zapitao sam se: „Da li sam ikada rekao nešto pogrešno?“ Ni sam ne znam dešava li se to svima. Da li se svakom tekstopiscu desi da nesvesno u stihove o devojci zapravo umeće reči o mrtvoj majci? Verujem da se to dešava. A ja sam to, sasvim nesvesno, uradio – kazao je Pol Makartni.

Bonus video: Godišnjica ubistva Džona Lenona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar