Foto:Škoda

Kako piše Automotive News Europe, češka kompanija će od 18. oktobra do kraja godine značajno smanjiti, a najverovatnije čak i u potpunosti zaustaviti proizvodnju zbog globalne nestašice čipova koja je osakatila automobilski sektor.

„Čak ni Škoda Auto nije u mogućnosti da izbegne ovu globalnu krizu“, izjavio je portparol češke kompanije Tomas Kotera.

Smanjenje proizvodnje najviše je pogodilo centralnu Evropu, a ekonomisti najavljuju da bi moglo da dođe do značajnog usporavanja rasta češke ekonomije. Škoda, koja je u vlasništu VW Grupe je najveći češki izvoznik. Škoda već ima desetine hiljada automobila koji su sišli sa proizvodnih traka, ali čekaju mikročipove kako bi bili kompletni. Prema rečima dilera, za nove automobile se čeka i po nekoliko meseci. Ideja češke kompanije jeste da prvo kompletiraju automobile koji stoje parkirani ispred fabrike, pa nema potrebe da više pokreću proizvodne linije.

Foto:Škoda

Zbog ovih problema, ukupna proizvodnja Škode će ove godine biti na sličnom nivou kao 2020., kada je sa traka sišlo 1,15 miliona automobila. Predviđanja za ovu godinu su bila nešto optimističnija, jer je češka kompanija planirala da proizvede oko 1,3 miliona automobila.

Foto:Škoda

Pored Škode, probleme ima i Toyota koja je smanjila proizvodnju u njihovoj češkoj fabrici u gradu Kolin. Slična situacija je i u Mađarskoj, gde Mercedes i Suzuki imaju svoja postrojenja koja trenutno rade sa smanjenim kapacitetom. Nestašica čipova u potpunosti je poremetila automobilsko tržište, a Škoda očekuje da se situacija vrati u normalu tokom druge polovine sledeće godine.

Bonus video: Mladi par preuredio školski autobus u kuću na točkovima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar