Foto:Škoda

Pre 20 godina Škoda je proširila svoju gamu automobila jednim modelom srednje klase: to je bila gotovo pet metara dugačka limuzina sa dovoljno prostora za putnike i prtljag, kao i mnoštvom bezbednosnih karakteristika. Taj automobil je dobio naziv Superb.

Moderni Superb prvi put je predstavljen na sajmu automobila u Frankfurtu septembra 2001. godine. Štand kompanije na prestižnom IAA sajmu bio je impresivan retro spektakl sa obnovljenom crnom limuzinom Superb 3000 iz 1939. godine, eksponatom Škoda Muzeja iz Mlade Boleslave, koji je palicu predao savremenom modelu Superb.

Foto:Škoda

Veliko međuosovinsko rastojanje od 2.803 mm i spoljašnje dimenzije 4.803 x 1.765 x 1.469 mm obećavali su više nego dovoljno prostora za putnike u automobilu i njihov prtljag.

Pogledajte video koji nas vraća na početak proizvodnje u oktobru 2001. godine:

Prvo izdanje: V6 motori i prtljažnik od skoro 1.000 litara

Prvi Škoda Superb izašao je iz proizvodnje u fabrici Kvasiny. Do kraja godine proizveden je 581 automobil, a velike limuzine su stigle do prvih kupaca u proleće 2002. godine.

Po prvi put u svojoj istoriji, Škoda je počela da nudi garanciju mobilnosti. Za vlasnike je to značilo da će se, ako imaju problem na putu, besplatno poslati službeno vozilo, uključujući transport do ovlašćenog servisa ako je potrebno, kao i druge usluge, poput davanja na korišćenje zamenskog automobila.

Foto:Škoda

Novi Superb poštovao je savremeni koncept samonosivog „unibody“ modela. Prednju osovinu pokretao je jedan od tri benzinska i dva dizel motora.

Tačnije, to su bili četvorocilindarski motori 2.0 sa 115 KS (85 kW) i 1.8 Turbo sa 150 KS (110 kW), dok je šestocilindaski V6 motor od 2.8 cm3 i 193 KS (142 kW) bio prestižna opcija koja je obezbeđivala modelu Superb brzinu čak do 237 km/h.

Uprkos svojoj prostranosti i visokoj praktičnosti, Superb se takođe pokazao vrlo ekonomičnim, posebno ako je kupac birao osnovni turbodizel 1.9 TDI sa 130 KS (96 kW) i potrošnjom goriva od 5,7 litara na 100 km.

Najmoćniji dizel agregat imao je šest cilindara, motor 2.5 TDI i 155 KS (114 kW) uparen sa šestostepenim menjačem. Oba šestocilindarska motora su takođe dolazila sa opcionim automatskim menjačem Tiptronic. Kako je vreme odmicalo, asortiman modela Superb prirodno je nastavio da uvećava upotrebnu vrednost.

Model iz 2005. godine je doneo značajno povećanje varijabilnosti unutrašnjosti. Nasloni zadnjih sedišta sada su se mogli deliti u razmeri 1/3:2/3, tako da se prtljažni prostor limuzine mogao povećati sa 480 litara na 945 litara. Proizvodnja prve moderne generacije modela Škoda Superb u Kvasiny završila se 17. marta 2008. godine. Ukupno 136.068 jedinica sišlo je s proizvodnih traka.

Foto:Škoda

Drugo izdanje: limuzina i liftback

U martu 2008. godine, druga generacija modela Superb je debitovala na Salonu automobila u Ženevi. Ovaj put je imala karoseriju sa inovacijom Twindoor, koja je kombinovala prednosti limuzine i liftback modela.

Foto:Škoda

Superb Combi verzija je usledila otprilike godinu dana kasnije. Proizvedeno je 618.490 primeraka druge generacije u periodu od 2008. do 2015. godine.

Bili su popularni među kupcima i specijalizovanim medijima, a Top Gear, popularna britanska TV emisija od koje su svi strepeli, nazvao ju je „Luksuznim automobilom godine“ 2009. godine.

Foto:Škoda

Treće izdanje: Luksuzniji i pametniji Superb

U februaru 2015. godine, palicu preuzima treće izdanje modela Škoda Superb. Škoda je još jednom podigla lestvicu u pogledu izdašnog prostora za putnike i prtljag, a velika je pažnja posvećena zaštiti okoline i uvođenju inovativnih sistema asistencije.

Foto:Škoda

Model Superb bio je prvi Škoda automobil sa adaptivnom dinamičkom kontrolom šasije (DCC), asistencijom za pomoć pri parkiranju i trozonskom klimatizacijom. Kasnije, 2015. godine, Škoda je lansirala i Superb Combi verziju.

Foto:Škoda

Bonus video: Britanska vojska u dostavi goriva širom ostrva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)