Volkswagen rešio da sam proizvodi baterije

Auto 15. sep. 202111:27
Podeli:
Foto: Volkswagen/Promo

Nemački proizvođač automobila Volkswagen otvorio je centar za istraživanje i razvoj za planiranu proizvodnju sopstvenih baterijskih ćelija za vozila na električni pogon.

Volkswagen ulaže 70 miliona evra u pogon na lokaciji buduće fabrike u Salzgitteru, a očekuje se da će na taj način stvoriti dodatnih 250 radnih mesta. Član upravnog odbora odgovoran za tehnologiju i komponente Thomas Schmall u ponedeljak je otvorio laboratoriju.

Foto: Volkswagen/Promo

Kako piše N1, VW se nada da će im novi pogon pomoći da smanje zavisnost od baterija koje su proizvedene u Aziji. Projekat je deo stalnog širenja ponude električnih i hibridnih vozila Volkswagena koje kompanija želi da ubrza. Do kraja 2022. godine otprilike četvrtina od više od 1.000 zaposlenih u fabrici baterija u Salzgitteru radiće u laboratoriji. Schmall je rekao kako će nova laboratorija biti jezgro globalnih napora kompanije u istraživanju baterija, i na taj način svojevrsan „nacrt“ za povezivanje razvoja i proizvodnje.

Foto: Volkswagen/Promo

Trenutni problemi u snabdevanju delovima navele su mnoge proizvođače da proizvodnju komponenti izvrše sami umesto da ih nabavljaju sa strane. Volkswagen na ovaj način želi da u potpunosti zaokruži proizvodnju i da ne zavisi od drugih faktora, a mnoge inovacije pomoći će im da proizvode električne automobile sa manjim troškovima.

Jedna od njih je plan da svoje platforme ujedine u jednu koju će koristiti za električna vozila. Nova platforma ima naziv Scalable Systems Platform (SSP), i biće osnova za sve buduće automobile iz ID porodice. Na ovaj način biće potrebno manje komponenti za proizvodnju novih modela, a to će nadamo se dovesti i do smanjenja cene električnih automobila. Volkswagen je već za 2025. godinu najavio automobil na struju koji će koštati 20.000 evra.

Foto: Volkswagen/Promo

Drugi nemački proizvođači automobila takođe osnivaju sopstvene fabrike baterija u sklopu napora da se ubrza razvoj u tom ključnom tehnološkom sektoru. Opel je nedavno dobio državne subvencije za proizvodnju novih baterijskih ćelija u Kaiserslauternu, a Daimler je nedavno najavio svoju nameru izgradnje osam “gigafabrika” za proizvodnju baterija za električne automobile širom sveta.

Bonus video: Nekada putnički avion, a danas hit mesto na plaži

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar