Foto: nova.rs/video

Akcenat ovogodišnjeg sajma automobila je na elektrifikaciji i novim tehnologijama, mada su izloženi i neki modeli koji se u sadašnjim uslovima mogu označiti kao povoljni. Pošto živimo u Srbiji, ostavili smo modele na struju za neki drugi dan i pronašli one najjeftinije sa cenom nižom od 20.000 evra, ali nema ih puno. Nekada je za ovaj novac mogao da se kupi ozbiljan porodični automobil, ali je sada situacija nešto drugačija.

Ukoliko ste sačuvali novac za novi automobil i čekali sajam da kupite četvorotočkaša, moraćemo da vas razočaramo. Cene su otišle u nebesa, ponuda je slaba, a većina automobila mora da se čeka i po nekoliko meseci.

Naravno, kriza u automobilskoj industriji oslikava se i na domaćem sajmu, ali mi smo ipak uspeli da pronađemo nekoliko automobila koji se uklapaju u želje prosečnog srpskog kupca.

Treba napomenuti da su automobili koje predstavljamo uglavnom sa konvencionalnim pogonom na benzin, pa se može reći da im baš i nije mesto na sajmu koji je posvećen elektrifikaciji. Doduše, kupci u Srbiji su navikli da na sajmu uvek mogu dobiti najbolje ponude, tako da uvoznici koriste priliku da prikažu ono najbolje što imaju, ali i da ponude kupcima ono najpovoljnije.

Sve u svemu, ukoliko tražite nov automobil a imate da potrošite do 20.000 evra, donosimo vam listu svih automobila koji se uklapaju u ovaj cenovni rang. Treba napomenuti da smo gledali isključivo cene izloženih primeraka.

1. Fiat 500 – 14.990 evra

Na ovogodišnjem sajmu automobila debituje novi, potpuno električni Fiat 500, ali on ne spada u grupu najjeftinijih. Međutim, aktuelni Fiat 500 sa konvencionalnim pogonom ima vrlo povoljnu cenu i predstavlja najjeftiniji automobil koji je izložen na sajmu.

Foto: Nebojša Lindić/Nova.rs

Primerak koji može da se vidi u hali 1 pokreće blagi hibrid sa 70 KS, a izloženi Fiat 500 ima i dosta dodatne opreme pa zato i cena od skoro 15 hiljada evra, a sličnu verziju smo i mi testirali. Ovaj model se u osnovnom paketu opreme može dobiti i za 11.990 evra.

2. Suzuki Swift – 15.100 evra

Još jedan mali gradski automobil sa blagim hibridom. Suzuki Swift je oduvek bio popularan izbor srpskih kupaca, a aktuelna generacija ima početnu cenu od 13.400 evra.

Foto: Nebojša Lindić/Nova.rs

Za primerak koji je prikazan na štandu Suzukija potrebno je izdvojiti nešto više od 15 hiljada evra, a razlog se krije u višem paketu opreme i metalik boji.

3. Suzuki Ignis – 16.100 evra

Još jedan model japanske kompanije se nalazi među najjeftinijim na sajmu, a u istom paketu opreme sa metalik bojom njegova cena je za hiljadu evra viša od Swifta. Treba napomenuti da je izloženi Ignis opremljen i automatskim menjačem.

Foto: Nebojša Lindić/Nova.rs

Ukoliko želite Ignis u osnovnom paketu opreme, on će vas koštati čak i manje od standardnog Swifta, jer ima početnu cenu od 12.700 evra.

4. Nissan Micra – 16.350 evra

Uvoznik Nissana spremio je i popuste, pa tako za model Micra koji možete videti na fotografiji dobijate uštedu od 1.170 evra, pa ovaj Nissan košta 16.350 evra.

Foto: Nebojša Lindić/Nova.rs

Kome je to skupo, sa nešto manje opreme ovaj model može da se kupi i za nešto preko 15 hiljada evra, tačnije 15.150.

5. Dacia Sandero Stepway – 16.440 evra

Jedan od najprodavanijih automobila na evropskom tržištu biće i ove godine hit među kupcima u Srbiji, a kako se Sandero Stepway pokazao na našem testu pogledajte ovde.

Foto: Nebojša Lindić/Nova.rs

Za sve verzije i motore najbolje je raspitati se na sajmu, a početna cena za Sandero Stepway iznosi 13.990 evra, dok je izloženi model sa nešto više opreme skuplji za oko 2.500 evra.

6. Kia Stonic – 16.849 evra

Korejski krosover je prvi automobil na ovoj listi koji dimenzijama odskače od segmenta gradskih automobila. Pokreće ga 1,2-litarski benzinac sa 84 KS, a izloženi primerak je u EX Urban paketu opreme.

Foto: Nebojša Lindić/Nova.rs

Što se Stonica tiče, on ima i povoljniju cenu ako se odabere osnovna oprema, pa je ovaj krosover moguće kupiti i za 14.999 evra.

7. Ford Fiesta – 17.290 evra

Ovaj gradski model sa jednolitarskim benzinskim motorom sa 100 KS u Titanium paketu opreme ima cenu nešto veću od 17 hiljada evra, a u ovoj kombinaciji predstavlja sredinu ponude za koju se kupci najviše interesuju.

Foto: Nebojša Lindić/Nova.rs

Fiesta je dostupna i sa 1,1-litarskim benzincem sa 75 KS i u osnovnom paketu opreme Connected, a cena za ovaj bazični model iznosi 15.990 evra.

8. Škoda Fabia – 17.928 evra

Jedan od noviteta sa ovog sajma spada u među najpovoljnije na istom. Radi se o novoj Fabiji koja u vrlo pristojnom izdanju u kakvom je možete videti u hali 1, ima cenu nešto manju od 18 hiljada evra.

Foto: Nebojša Lindić/Nova.rs

Ipak, za nešto manje novca moguće je dobiti Fabiju koju pokreće jednolitarski MPI benzinac sa 65 KS u osnovnom paketu opreme Active. Cena za ovu verziju iznosi 13.992 evra.

9. Toyota Aygo X – 18.090 evra

Još jedna premijera sa povoljnom cenom na ovogodišnjoj BG Car Show manifestaciji. Radi se o najmanjem modelu Toyote koji je dobio dizajnerske detalje krosovera, a izloženi primerak košta tek nešto više od 18 hiljada evra.

Foto: Nebojša Lindić/Nova.rs

Naravno, kao i kod ostalih modela, cena koju izdvajate zavisi od vaših želja za opremom, a standardni Aygo X moguće je nabaviti i za 14.990 evra.

10. Dacia Duster – 19.080 evra

Primerak koji je izložen na sajmu automobila u Beogradu je u Extreme paketu opreme, pa zbog toga ima i prilično „ekstremnu“ cenu za jednog Dustera.

Foto: Nebojša Lindić/Nova.rs

Međutim, čak je i Duster Extreme moguće pazariti za nešto manje novca, dok standardni Duster kreće od 14.990 evra.

11. Ford Ecosport – 19.100 evra

Najjeftiniji Fordov krosover na ovogodišnjem sajmu automobila je model Ecosport, a prema rečima uvoznika i lager je dovoljno veliki za sve potrebe kupaca. Izloženi model ima dosta opreme pa samim tim i nešto višu cenu.

Foto: Nebojša Lindić/Nova.rs

Ford Ecosport je dostupan i za 16.990 evra ukoliko su želje kupca skromnije, a ovde možete pogledati kako se ovaj automobil pokazao na našem testu.

12. Dacia Jogger – 19.880 evra

Jedini sedmosed na ovoj listi jeste još jedan sajamski novitet, a primerak koji posetioci sajma mogu videti uživo ima visok paket opreme pa samim tim i nešto višu cenu.

Foto: Nebojša Lindić/Nova.rs

Osnovna Dacia Jogger je dostupna i za 15.290 evra, dok je za verziju sa sedam sedišta potrebno doplatiti 900 evra.

Kada se sve sagleda, jasno je da su čak i najjeftiniji automobili poskupeli u proseku za nekoliko hiljada evra. Na automobile za 9 ili 10 hiljada evra možete da zaboravite, a ukoliko želite jedan prosečan automobil za celu porodicu, moraćete da izdvojite između 20 i 30 hiljada evra.

Bonus video: Pogledajte prve kadrove sa sajma automobila

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram